ДАЧИЋ РЕКАО ХИЛУ ШТА МУ ЗАМЕРА, амбасадор напустио салу: „Није због говора“

DAČIĆ REKAO HILU ŠTA MU ZAMERA, ambasador napustio salu: „Nije zbog govora“

8 septembra 2023

U skupštini Srbije održava se „Dan Amerike“ u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i Instituta za održivi razvoj i prosperitet uz prisustvo američkog ambasadora Kristofera Hila, delegacije Nacionalne garde Ohaja, ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Dačić je već na početku svog govora istakao da se Srbiji zamera prisustvo na sastanku „Asocijacije nacija jugoistočne Azije“ (ASEAN).On je rekao da Srbija nije član ASEAN-a, da to nije ni moguće, jer su to zemlje jugoistočne Azije, ali da se u Srbiji povela kampanja, i da je to potvrda da Srbija gleda ka Istoku.

„Tamo je bila i potpredsednica SAD, indijski premijer, japanski premijer, kineski premijer. Evropska unija je potpisnica tog istog“, rekao je Dačić i dodao da većina zemlja ASEAN-a nije priznala nezavisnost Kosova.

Kako je napomenuo, sama ministarka iz Indonezije je dala izjavu da ta zemlja neće menjati svoj stav.

„Za Srbiju je to tržište na kojem smo ostvarili 700 miliona dolara spoljno-trgovinske razmene prošle godine, a ove godine se očekuje da će biti više od milijardu“, kaže Dačić.

On je izrazio solidarnost sa Amerikom uoči godišnjice napada 11. septembra i dodao da se nada da su SAD i Srbija na pravom putu da svoje odnose urede kako bi želele obe države i kakve zaslužuju da imaju, kakve su imale tokom najvećeg dela naše zajedničke istorije.

„Mi nemamo nikakvih razloga da skrivamo tu veliku tradiciju, naprotiv, treba da budemo ponosni. I na ljude koji su je obeležili. Ono što želim da istaknem, to su temeljni principi koje svaka država ima. A to je da je spoljna politika deo nacionalnih interesa koje ima svaka država. I SAD imaju svoje interese, i Srbija ima svoje interese. Nekad se oni poklapaju, nekad se ne poklapaju. Nekada ima razumevanja, nekada nema razumevanja“, napomenuo je Dačić.

Kako je rekao, Srbija je u ključnim događajima u istoriji čovečanstva uvek bila na pravoj strani, za razliku od drugih koji su započeli i Prvi i Drugi svetski rat, i za razliku od drugih naroda u ovom regionu koji su svi do jednog skoro bili na strani tih koji su ratove.

„Srbija je platila skupu, visoku cenu svoje borbe za svoje želje za slobodu i nezavisnost želje za nezavisnošću“, napomenuo je Dačić.

Kako je rekao, istorijski gledano, izgleda da se kolaboracionizam isplati, te da su bolje prošli oni koji su pred Hitlera i njegove vojnike bacali cveće.

„Svi treba da imamo to u vidu, i mi i SAD. Reći ću samo jedan primer. Vi znate da ja, odnosno moja partija, ideološki nije bliska sa pokretom iz Drugog svetskog rata, ali smo ponosni na akciju Halijard i učestvujemo u obeležavanju svega toga. U Sarajevu ste videli šta se desilo na tu temu. Nisam primetio reakciju ambasade SAD u BiH“, rekao je Dačić.

Kako je napomenuo, priča sasvim otvoreno, te da treba da budemo iskreni, i da u publici ima mnogo poznatih lica.

„Na političkoj sceni će se veoma često čuti kako se neko opredeljuje i prema SAD ili prema Rusiji, sa aspekta svog očekivanja od njih, da budu vaši favoriti u Srbiji, neće nikad ni Amerika ni Rusija, ni bilo ko dovesti nekoga na vlast. Mislim da mnogo više treba da poštujemo potrebu da nađemo zajednički imenitelj, interes. Oni se ne poklapaju svuda. Pa čekajte, nemaju zajednički interes ni SAD i Evropska unija, mogu da navedem sto primera“, rekao je Dačić.

Dodaje u svemu tome treba imamo u vidu da su SAD velesila, isto kao što SAD moraju da imaju u vidu interese najvećeg naroda i države u regionu.

Nakon toga je Hil napustio salu, na šta je Dačić rekao: „Nije zbog reakcije na moj govor“.Đurić: Srbija pokazala izdržljivost u međunarodnim krizama

Srpski ambasador u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da srpsko-američke odnose krase i karakterišu istorijska povezanost i ekonomski interes i zajednički politički interesi.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prethodnih nekoliko godina ostvarila izuzetne razvoje u ekonomiji, politici, unapređenju infrastrukture i jačanju svog međunarodnog položaja.

„Srbija je pokazala izdržljivost u nizu međunarodnih kriza kojima smo bili svedoci. Čvrsto sam uveren da su pred Srbijom novi horizonti razvoja i napretka uprkos svim izazovima i krizama kojima smo suočeni. Srbija je čvrsto opredeljena da u budućem razvoju SAD budu jedan od ključnih strateških partnera u našem ekonomskom, političkom i svakom drugom napretku i razvoju“, poručio je Đurić.

Kako kaže, Srbija ulaže značajne napore i resurse u povećanje svog prisustva na američkom kontinentu.

Američki ambasador Kristofer Hil je rekao da mu je velika čast što je na konferenciji sa Đurićem i generalom Herisom koji su uradili mnogo za odnose Srbije i Amerike, i rade i dalje na njihovom jačanju i stvaranju još čvršćih odnosa.

„Okupili smo se septembra 2023, jer je to posebno važan trenutak u ovim odnosima. U prilici smo da možemo da pomeramo unapred naše odnose, a kao što svaki biciklista to zna, važno je stalno se kretati napred“, rekao je Hil na skupu koji organizuje Kongres srpsko-američkog prijateljstva.

Ambasador Hil je rekao da će se danas razgovarati o mnogim dešavanjima u svetu, ali je i dodao da mora da naglasi da su odnosi Srbije i SAD postojani, nezavisno od toga šta se u svetu dešava.

„Treba da sarađujemo posebno na polju privredne saradnje gde imamo zajedničke interese, radićemo i na jačanju političkih odnosa, i o temama vezanim za bezbednost, o kojima posebno moramo da razgovaramo“, rekao je Hil.

„Ako se vratimo 142 godine unazad od kada sežu naši odnosi, moramo reći da oni imaju sve šanse da nastave još 142, a u periodu koji predstoji samo treba da dobijaju na ubrzanju i zaletu“, rekao je Hil.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković rekao je da se danas obeležava „Dan Amerike“ u Beogradu, a kako je dodao, danas je i važan dan jer su tu prijatelji iz Nacionalne garde Ohaja.

To je jedinstvena prilika da na jednom mestu vidimo razgovor dva ambasadora, Đurića i Hila. Pravo je vreme, kako je dodao, za unapređenje bilateralnih odnosa i otvaranje strateškog dijaloga.

(RT Balkan)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milutin says:

  Hill onomad reče da zaboravimo 1999. I kako čujem, zaboravili smo. Doduše setili smo se spasavanja Američkih i britanskih pilota a zaboravili smo da su nas i 1945. Američki piloti bombardovali. I ajde, da zaboravimo šta je bilo. Ali ne možemo da ne vidimo šta se događa ispred naših očiju. Po Hillu treba i da svi oslepimo. I da se uhvatio pod ruku sa onima koji sprovode agendu sterilizacije čovečanstva. A nama velikodušno nude da budemo KAPO u koncentracionom logoru čovečanstva.

  • TA says:

   KO nam nudi da budemo KAPO. Oni vekovima i stolecima rade na tome da nas pounijate i da budemo njihove beznacajne sluge u njihovoj novoj Rimskoj imperiji. Sve narode na Balkanu su uspeli da potkupe svojim smicalicama, mi smo takodje na dobrom putu da to urade i sa nama. Smisleno i ciljano nam ruse istorijsko secanje, u zemlji Srbiji danas pederi i mentalne ljudske nakaze kolo vode.

 2. Petrovgrad says:

  Malo mu ga deao Ivica Dačić,... Amer šizi kao rovac, pa otišao doma.

 3. Protokoli hrvackih ludaka says:

  slavi se Dan Gownarskih Sjedinjenih Drzava ?

 4. michael pan says:

  U skupstini Srbije slave dan amerike ... Srbine da li si toliko poludio??? Imas li dostojanstva i sto gazis predke koji su ginuli za tu Srbiju !!!

 5. Balkanac says:

  Dani Amerike u vreme peder bala! Sikter!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *