DAČIĆ: Rekli smo Eštonovoj da ne želimo da kvarimo odnose sa Rusijom

DAČIĆ: Rekli smo Eštonovoj da ne želimo da kvarimo odnose sa Rusijom

31 marta 2014

dacic_estonPremijer „tehničke vlade” Ivica Dačić izjavio je večeras da su predstavnici Srbije u Briselu izneli „principijelan stav“ da Srbija ne želi da preduzme nijedan korak u narušavanju odnosa sa Ruskom Federacijom.

Dačić je novinarima, posle 23. runde dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da visoka predavnica Evropske unije Ketrin Ešton na sastanku nije postavila pitanje stava Srbije prema Ukrajini, ali da su vicepremijer Aleksandar Vučić i on izneli stav Srbije koji se „bazira na temeljnim opredeljenjima da Srbija želi da nastavi put ka EU, a da sa druge strane, ne želi da preduzme nijedan korak koji bi ugrozio njene odnose sa Ruskom Federacijom“.

„Ešton je na početku sastanka rekla da, za razliku od najava iz naše štampe, ona ne želi da priča o tome, ali mi smo sami izneli veoma jasne stavove i nikakvih rasprava, niti primedbi s njihove strane nije bilo“, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma su važna za Srbiju, „jer je i u Srbiji došlo do njihovog narušavanja“.

Dačić je naveo i da će, imajući to u vidu, srpska spoljna politika i stavovi biti balansirani u skladu s tim principima.

On je naglasio da je Srbija, iako nije članica EU i nema obavezu da svoje stavove usaglašava sa stavovima te zajednice, prošle godine od 32 slučaja, 29 puta usaglasila svoj stav sa mišljenjem Brisela.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *