Dačić: Republika Srpska je najvažniji interes Srbije

Dačić: Republika Srpska je najvažniji interes Srbije

12 jula 2013

DacicPredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da veliku pažnju posvećuje odnosima sa Republikom Srpskom zato što smatra da je Srpska najveći nacionalni i državni interes Srbije.

„Naš je interes da dajemo podršku Srpskoj. Naravno, kad to govorim, ne mislim ništa loše u odnosu na Dejtonski sporazum, koji je definisao Republiku Srpsku kao entitet koja ima posebne odnose sa Srbijom, ali koji je, takođe, definisao BiH kao državu u okviru koje postoje ta dva entiteta“, naglasio je Dačić.

On je rekao da je insistirao da se redovno održavaju sednice dve vlade, te da je siguran da će predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić nastaviti praksu da zakazuju redovne savete za saradnju svakih šest meseci.

Dačić je konstatovao da sada dve vlade mnogo operativnije rade, i to po zadacima i zaključcima, dodajući da je rezultat toga nekoliko kapitalnih projekata koji čekaju Srpsku i Srbiju. Premijer Srbije u tom kontekstu naveo je deo kraka gasovoda „Južni tok“, koji će biti kapitalna, strateška investicija za Srpsku, kao i izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini sa Italijanima, čija je vrednost više od pola milijarde evra.

„To su projekti od kapitalnog značaja. Sve ovo ostalo jeste saradnja koja je na nižem nivou“, istakao je Dačić.On je rekao da, umesto svađa i priča o tome ko je više kriv, svi u regionu treba da se posvete budućnosti, jer su i problemi i ciljevi zajednički.

„Stvarno ne želim da amnestiram bilo koga ko je počinio zločine, ali prošlost ne možemo da izmenimo, međutim, možemo da utičemo na budućnost da nam se prošlost ne ponovi. To je moja poruka i logika kojom se rukovodim“, poručio je Dačić.

Premijer Srbije i lider SPS-a rekao je da Srbija uvažava pravo kosovskih Albanaca da odlučuju gde žele da žive, ali da to pravo treba da imaju i Srbi.

„Zato je tu potreban dogovor. Mi nismo promenili našu odluku o statusu Kosova. Mi i dalje smatramo da je to nelegalna nezavisnost koju mi ne priznajemo, ali želimo da radimo da se rešavaju životna pitanja“, rekao je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *