ДАЧИЋ ШОКИРАО ЗАПАД: Србија је опредељена за…

DAČIĆ ŠOKIRAO ZAPAD: Srbija je opredeljena za…

13 januara 2018

(foto: Youtube printscreen)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila aktivnosti na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, kao i da očekuje otvaranje novih poglavlja.

Dačić je dodao da je čvrsto opredeljenje za razvoj odnosa sa Rusijom potkrepljeno redovnim susretima visokih zvaničnika i redovnim susretima i sadržanim razgovorima koje dve strane imaju, što je pokazala nedavna poseta delegacije Srbije Moskvi, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dačić je na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za diplomate i urednike medija naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, te da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.

On je ukazao i da je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU, što je veoma dobra poruka.

Dačić je istakao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u spoljnoj politici tokom 2017. i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanja EU broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu.

Ministar spoljnih poslova je podsetio da je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja, odnosno da je od početka pregovaračkog procesa ukupno otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

„Ovo je svakako uspeh, ali broj otvorenih poglavlja bi trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja broj otvorenih poglavlja biti znatno veći“, rekao je Dačić.

On je istakao da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastavila aktivnosti na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU.

Dačić je istakao da je Beograd potpuno posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i dodao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjavanja preuzete obaveze.

„Nastavljeni su napori da se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva KiM u različitim međunarodnim organizacijama.“

KOMENTARI13 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Isprica nam pricu, a sta rece? Nista novo, pod kapom nebeskom.

 2. ilija says:

  dok se ne potpise javno papir i ne ude u uniji sa rusijom to su sve price za decu i babe

 3. Zoran says:

  Ti se ne pitas. Samo Vucic.

  • Milutin says:

   Ne pita se ni vučić a ni dačić već čekaju naređenja sa trulog zapada. Primer objavljenog uslova iz Brisela za RUSKI humanitarni centar i odmah pohvala Hana za vučićev "dijalog o KiM-au". Gde baš nađoše odma da se pojave u SRBIJU kad su građani SRBIJE SVE GLASNIJI DA SE KiM sačuva u okviru SRBIJE.

 4. Milutin says:

  Čuješ ti njega puna integracija u eu. Pa ko ti je dao za pravo za tu punu integraciju. REFERENDUM PA ONDA DA VIDIMO GDE JE KO I KO JE ZA TU EU KOJA NAM JE DECU POUBIJALA A NAS ZAUVEK OTROVALA.

  • doktrina soka says:

   Ocekije debelu platu i fotelju u Briselu.Podmitili ga,boli njega uvo za Srbiju i srpski narod.Dobro da se izjasnio,moglo bi mu se sve izjaloviti.Nacekati ce se Bucko,daleko je 25g.

 5. Hruscov says:

  Po svacijim obecanjima EU mi smo odavno vec trebali da budemo u tom vrazijem savezu, ali sargarepa je daleko sa ovom njihovom vlascu. Priklonimo se tamo gde nas zele bez ucene.

 6. punca says:

  Dačić je perfidni veleizdajnik koji sahranjuje Srbijo /srpski narod.

 7. Velika Metla says:

  Ovoga uvek patriJotizam udari u glavu pred izbore! A ovaca u Stradiji kolko oš ! I uvek ih prevesla,hahahahahahahaha...............!

 8. Lazar says:

  Dačić pod odbranom suvereniteta podrazumeva odbijanje davanja diplomatskog statusa humanitarnom centru u Nišu. Ova garnitura veleizdajnika "čuva" suverenitet Srbije od Rusije!!! I dok sa Lavrovom peva pesme, u sebi smišlja izdaju...

  • Radoslav Radovic says:

   Tako je Lazare.

 9. evangelist says:

  Ovo dokazuje da samo srbija i srbi mogu da sede na dve stolice, jeste da oni propadaju između ali zato imaju lepu i dostojanstvenu retoriku iz dačićeve retorte koga još nije ni zabolela guza.

 10. petrovgrad says:

  Cela priče je preusmerena na Srbiju. ali u praksi tiho i neprimetnou Rusi kupuju Hrvatsku. kupili su energetskisektor, Promajnu u paketu to mu dođe sa imovinom Agrokora većinski vlasnik Hrvatske. Hrvatska će pre postati Ruska gubernija od Srbije. Srbije će preko Hrvatske da se ujedini sa Rusijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *