Дачић: Србија ће наставити да инсистира на Бриселском споразуму

Dačić: Srbija će nastaviti da insistira na Briselskom sporazumu

6 februara 2015

Ivica-Dacic-ujedinjene-Nacije-u-Ujedinjenim-nacijama-4Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija, nakon formiranja vlade u Prištini, očekuje da će biti prevaziđen politički vakuum, što bi trebalo da doprinese nastavku primene do sada postignutih dogovora u briselskom dijalogu.

„Očekujemo da će nastavak dijaloga na visokom nivou, u Briselu 9. februara ove godine, dati dodatni podsticaj započetom procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

On je pozvao političke lidere u pokrajini da, nakon što su deblokadom političkog procesa u Prištini stvoreni uslovi, ulože dodatne napore za nastavak dijaloga, pre svega u interesu stanovništva na KiM.

Vicepremijer je rekao i da Beograd očekuje da EU nastavi da svojim aktivnim angažmanom olakšava dijalog sa Prištinom.

„Smatramo da posvećenost evropskim integracijama predstavlja glavnu pokretačku snagu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Dačić.

On je istakao da će Vlada Srbije nastaviti da se aktivno angažuje na planu primene Briselskog sporazuma, u interesu mira, ekonomskog boljitka i pomirenja.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Banovom izveštaju prepoznat značaj formiranja ZSO a što je definisano kao ključno pitanje u neposrednom nastavku primene Briselskog sporazuma.

„Želim da naglasim da u daljem dijalogu sa Prištinom za Republiku Srbiju ostaju ključna pitanja povratka interno raseljenih lica, položaj SPC i imovinska pitanja“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, suština procesa normalizacije je pronalaženje pravih odgovora na pitanja koja opterećuju život stanovnika KiM i onemogućavaju ispunjavanje njihovih osnovnih prava.

„To se može ostvariti jedino kroz dijalog, baziran na iskrenom razumevanju potreba i interesa druge strane i na spremnosti za kompromise“, rekao je Dačić i dodao da tome treba da doprinese i učešće Srba u političkom životu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *