DAČIĆ: Srbija neće da bude žrtva ukrajinske krize

DAČIĆ: Srbija neće da bude žrtva ukrajinske krize

1 avgusta 2014

ivica dacic 675Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini.

„Apelujem na sve i na ukrajinske vlasti i na ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe do mirnog rešenja jer zaoštravanje odnosa nije nikome u interesu“, rekao je Dačić i dodao da Srbija neće da bude žrtva zbog ove krize i da treba samo pronaći pravi pristup.

Srbija podržava mirno rešenje ukrajinske krize, ponovio je Dačić i poručio da ona „ne može da sankcioniše veće i jače od sebe“.

„Smatramo da samo dijalog može da obezbedi trajno rešenje za krizu u Ukrajini. Mi ne smemo da učestvujemo u ovom ratu, ali izgleda mi da je to nekome cilj“, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

Upitan da li se politika Srbije promenila kada je reč o krizi u toj zemlji, Dačić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Kada mi iz Evropske komisije kažu da se eksplicitno izrazimo oko Ukrajine, ja im onda kažem da pročitaju svoje saopštenje o Izraelu i Gazi“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je ponovio da prvi spoljnopolitički prioritet vezan za članstvo zemlje u EU da podrazumeva da Srbija uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom.

„To je proces koji nas čeka i mi imamo tu obavezu, ali moramo da imamo u vidu i naše nacionalne interese“, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija s jedne strane ima dobre odnose sa Rusijom, ali da nam sa druge strane ne treba sukob sa Zapadom, jer, kako je naveo, u tom sukobu ne možemo da pobedimo.

„Mi bismo mogli da razmislimo o odustajanju od Južnog toka, kada bismo imali neku alternatrivu. Ali, ja nisam čuo za drugu alternativu“, rekao je Dačić.

„Svaka odluka se mora doneti, ali sve u svoje vreme“, poručio je Dačić i ponovio da će pritisci na Srbiji biti veliki kada je reč o ukrajinskog krizi.

„Predstavili smo se kao ozbiljan politički igrač“

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija, za prvih sto dana rada Vlade, ostvarila veliki pomak u spoljnoj politici.

„Međunarodni položaj naše zemlje je mnogo bolji nego što je bio ranije. U ovoj oblasti je ostvaren veliki pomak“, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Komentarišući rad Vlade u proteklom periodu, on je rekao da je resorno ministarstvo „u punoj meri bilo angažovano“ u ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta – na prvom mestu, članstva zemlje u EU, zatim na jačanju saradnje sa susedima, kao i na očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Ministarstvo spoljnih poslova je pripremilo izveštaj o radu i svima će u nedelju biti predstavljen“, najavio je šef diplomatije.

On je ocenio i da Srbija nije „tema za razne vrste ultimatumuma i pritiske“.

„Uspeli smo da se predstavimo kao ozbiljan politički igrač na međunarodnoj političkoj sceni – i u Moskvi, i u Parizu, i u Berlinu“, rekao je Dačić.

Komentarišući predsedavanje Srbije OEBS-u sledeće godine, Dačić je ocenio da zemlju očekuje „težak posao“ i da je reč o „velikom ispitu zrelosti“.

„Biće potrebno mnogo političke mudrosti kako da Srbija obavi svoj posao tako da OEBS funkcioniše“, ocenio je on.

Dačić je najavio da će početkom decembra u Bazelu biti održana ministarska konferencija na kojoj će Srbija preuzeti predsedavanje od Švajcarske, dok će prvi zasedanje Stalnog saveta OEBS-a pod „srpskom palicom“ biti održano 14. januara u Beču.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Šta ovaj papan od ministra VP Srbije, kondicionališe! Ako...onda. Prvo neka sam sebi odgovori jeli nas je Rusija bombardirala i to ne, ili samo, jednom. Ako su nas neki drugi tamo bombardirali u cilju širenja demokratskoga bratstva i jedinstva na nivou Evrope, kojima treba da se uvuku...zato ih od sada pa nadalje zovem 'uvlakači', tada sve šta dolazi od tih istih bombarderskih državnih sistema, treba najprije uzeti sa debelom rezervom a, onda odbaciti. Sada počeli sa ucjenama, ako to nečete onda nema iči u Evropu. Pa sretan sam, i bio bi još sretniji, kada bi nam rekli nema vama Srbijo u EU. Jedino se bojim ovih naših nazovi državnika, ja ih nazivam balkanskim pičk..ama, da ne rasprodaju sve što ima koliko toliko nekakve vrednosti. Nisu to ličnosti koje vole Srbiju, vole oni dolare i funte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *