ДАЧИЋ: Србији треба Трамп, Тилерсон…

DAČIĆ: Srbiji treba Tramp, Tilerson…

27 novembra 2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ne veruje da je moguća promena formata dijaloga između Beograda i Prištine na taj način da se u dijalog uključi neko sa strane, pa ni SAD.

Na pitanje da bi dijalog između Beograda i Prištine mogao da dobije još jednog direktnog posrednika i da se spekuliše da bi bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajz mogla da postane specijalni izaslanik za Balkan, Dačić je uzvratio kontrapitanjem:

– A što bismo mi to prihvatili?

Ministar je u izjavi za Prvu TV naglasio da su Srbiji i potrebni aktuelni predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Reks Tilerson.

– Nama treba Tramp, Tilerson… nova administracija. Stara administracija ne želi da reši problem nego da legalizuje ono što su uradili na Balkanu – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je sreo Kondolilzu Rajs pre dvadesetak dana na jednoj konferenciji u UAE, kao i Džona Kerija.

– Oni su sada, da tako kažem, oslobođeni političkih obaveza. Ništa mi nije rekla da ima bilo kakve ambicije, niti je govorila o tome javno, a pričali smo o našem regionu – rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Generalna skupština UN na zajednički predlog Srbije, odnosno tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, donela rezoluciju da se dijalog prebaci na nivo EU.

On je naglasio da sadašnje rukovodstvo time nikada nije bilo oduševljeno.

– Ne verujem da je promena formata u tom smislu moguća da se u formalni dijalog uključi neko sa strane. Zašto bi neko uključivao samo jednu stranu? – upitao je Dačić.

On je naglasio da je na svakom sastanku u Briselu na kojem je bio dok je bio premijer „čekao jedan tadašnji Hojt Ji da se vidimo u našoj misiji u Briselu“.

– Uvek su bili tu, ali iza scene – rekao je Dačić.

KOMENTARI2 komentara

  1. Aleksandar says:

    Kakva državnička faca! On tačno zna šta Srbiji treba.

  2. rajko says:

    tesko (ustvari nemoguce) je prihvatiti misljenje naseg coveka iz vrha vlasti da su tramp i tilerson mozda posteni amerikanci pa sa njima treba razgovarati. ne vidim jedan jedini razlog za to sudeci po njihovom ponasanju. nisu valjda ludi da nam daju vise od rezolucije 1244 koju smo mi potpuno zanemarili. umesto da trazimo podrsku rusije, kine i drugih zemalja u savetu bezbednosti da se tacke iz rezolucije ispune i spasi srpski narod i imovina na kosovu ocekujemo razgovore sa neprijateljem i gubimo dragoceno vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *