Dačić: Svi dogovori sa Prištinom su statusno neutralni

Dačić: Svi dogovori sa Prištinom su statusno neutralni

27 maja 2013

Ivica DačićPremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoje velike šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU krajem juna, a najavljuje i „užarenu diplomatsku ofanzivu Beograda u narednim danima, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak evropskih integracija“.

„Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Zasada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru“, izjavio je Dačić u intervjuu za “Novosti“.

Na pitanje šta konkretno Srbija do kraja juna mora da ispuni kako bi dobila datum, Dačić je odgovorio da je preduslov za zeleno svetlo Evropskog saveta da se plan implementacije briselskog sporazuma sprovodi u dogovorenim rokovima, odnosno da počne primena rešenja postignutih o policiji i pravosuđu.

Upitan da li će Srbija dobiti garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da će Srbi sa Kosova moći da glasaju sa srpskim dokumentima, Dačić je odgovorio da se upravo o tome vode razgovori sa ključnim partnerima u EU.

„Želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, kazao je premijer.

Dačić je poručio da će se Srbija prootiviti svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita afirmiše nezavisnost Kosova.

„Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti“, zaključio je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *