Dačić: Tek nam predstoji težak period

Dačić: Tek nam predstoji težak period

30 aprila 2013

Ivica DacicU intervjuu za Kurir, premijer Srbije Ivica Dačić, rekao je da najteži deo posla,sprovođenje briselskog dogovora tek predstoji i da eventualni referendum ne može biti pokriće da se sporazum ne realizuje.

Premijer je istakao da sporazum s Prištinom nije konačan, već paraf na dokument i da slede razgovori o Crkvi, privatnoj i državnoj imovini, energetici, o povratku raseljenih lica, amnestiji i dodao da će Srbija jedino kroz implementaciju briselskog dogovora „zaštiti naše ljude i institucije“.

Govoreći o eventualnom raspisivanju referendumu o briselskom sporazumu, Dačić je rekao da se „referendum ne može pripremati nekoliko meseci, a da pritom ne radimo ništa na sprovodjenju sporazuma“,

„Referendum ne može biti pokriće da se sporazum ne realizuje“, istakao je Dačić napominjući da nemamo mnogo vremena, jer postoje rokovi za donošenje odluke o datumu početka pregovora za EU.

On je rekao da nije moguće da državni vrh prihvati zahtev lidera Srba sa severa Kosova da, u slučaju da bude referenduma, oni odluče kako će glasiti referendumsko pitanje, jer bismo „time bacili u vodu sve ono što smo do sada uradili“ i da to pitanje „ne sme da bude zamka“.

„Pitanje može biti da li narod prihvata sporazum ili ne. Ne može pitanje da bude da li ste za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije. To nije pitanje, to se podrazumeva“, rekao je Dačić.

On je podsetio na referendum devedesetih godina kada je pitanje bilo „da li ćemo dozvoliti da tudja čizma dodje na našu teritoriju“. „Svi smo izglasali da nećemo. Nekoliko meseci kasnije dodjoše tudje čizme i ostadoše“.

Premijer kaže da je briselskim sporazumom Srbija ojačala svoju poziciju u inostranstvu i ponovio da bi se „novi pokušaj skrivanja završio egzodusom, žrtvama, gubitkom i porazom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *