ДАЧИЋ ТВРДИ: Имаћемо исту спољну политику као ЕУ кад…

ДАЧИЋ ТВРДИ: Имаћемо исту спољну политику као ЕУ кад…

28 октобра 2016

ivica_dacic_m-54t5

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић је рекао да напредак ка ЕУ зависи од поглавља 23 и 24, као и код других земаља, али у нашем случају и од поглавља 35.

– Ако нема напретка у дијалогу, напредак ка ЕУ се успорава или суспендује. Нажалост, али је тако и оно не зависи од Русије – рекао је Дачић.

Он је истакао да ће Србија имати обавезу да се придржава заједничке спољне политике ЕУ када постане чланица.

– А знате кад је то? А кад постанемо и ми се питамо која је то заједничка политика.… Не терајте нас да сами себи забијамо нож у срце. Не у леђа него у срце – рекао је Дачић.

Како је казао, боримо се да Косово не буде члан УН, пре него што се заврши дијалог, као што је, додаје, јуче објаснио и сам премијер.

– Ако тај дијалог резултира неким договором, који може да иде даље на међународне организације, онда смо ми спремни да разговарамо о трајном решењу проблема Косова. Али да неко намеће једностране одлуке, потезе и независност, и да то иде у УН. Србија се са тим никада не може сагласити – рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија не може сама да се супротстави, зато што се о чланству у УН гласа, па ће Косово постати чланица УН, ако Русија и Кина не уложе вето.

– Зар је могуће да неко мисли да Србија треба да уведе санкције ономе ко треба да гласа, односно да стави вето на пријем Косова у УН? Па тај ко то мисли или мисли да смо ми глупи или да радимо за неког другог. Не, ми ћемо радити за Србију – рекао је Дачић.

Он је истакао и да је увођење санкција Русији нарушило наше односе са том земљом, те да неће бити ни њиховог вета и подршке.

– Што, је ли ће Америка, Француска, Велика Британија… да уложе вето или бити на страни Србије? Па неће. Дајте мало укључите здрав разум, ако су вам шефови негде тамо… Мени нису ни Влади Србије, ми смо овде и радимо са Србију – рекао је Дачић.

Дачић је поручио да ће ова влада, док је Вучић премијер, а он министар спољних послова водити рачуна о нашим интересима, „не што волимо Русију, него што волимо Србију“.

KOMENTARI



Један коментар

  1. garavi Srbin says:

    Дебели прасац се враћа на прави пут . Мада му се никад неможе веровати јер је доскоро изјављивао да је то реалност и да КиМ нису више наши ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u