ДАЧИЋ ТВРДИ: Имаћемо исту спољну политику као ЕУ кад…

DAČIĆ TVRDI: Imaćemo istu spoljnu politiku kao EU kad…

28 oktobra 2016

ivica_dacic_m-54t5

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da napredak ka EU zavisi od poglavlja 23 i 24, kao i kod drugih zemalja, ali u našem slučaju i od poglavlja 35.

– Ako nema napretka u dijalogu, napredak ka EU se usporava ili suspenduje. Nažalost, ali je tako i ono ne zavisi od Rusije – rekao je Dačić.

On je istakao da će Srbija imati obavezu da se pridržava zajedničke spoljne politike EU kada postane članica.

– A znate kad je to? A kad postanemo i mi se pitamo koja je to zajednička politika.… Ne terajte nas da sami sebi zabijamo nož u srce. Ne u leđa nego u srce – rekao je Dačić.

Kako je kazao, borimo se da Kosovo ne bude član UN, pre nego što se završi dijalog, kao što je, dodaje, juče objasnio i sam premijer.

– Ako taj dijalog rezultira nekim dogovorom, koji može da ide dalje na međunarodne organizacije, onda smo mi spremni da razgovaramo o trajnom rešenju problema Kosova. Ali da neko nameće jednostrane odluke, poteze i nezavisnost, i da to ide u UN. Srbija se sa tim nikada ne može saglasiti – rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija ne može sama da se suprotstavi, zato što se o članstvu u UN glasa, pa će Kosovo postati članica UN, ako Rusija i Kina ne ulože veto.

– Zar je moguće da neko misli da Srbija treba da uvede sankcije onome ko treba da glasa, odnosno da stavi veto na prijem Kosova u UN? Pa taj ko to misli ili misli da smo mi glupi ili da radimo za nekog drugog. Ne, mi ćemo raditi za Srbiju – rekao je Dačić.

On je istakao i da je uvođenje sankcija Rusiji narušilo naše odnose sa tom zemljom, te da neće biti ni njihovog veta i podrške.

– Što, je li će Amerika, Francuska, Velika Britanija… da ulože veto ili biti na strani Srbije? Pa neće. Dajte malo uključite zdrav razum, ako su vam šefovi negde tamo… Meni nisu ni Vladi Srbije, mi smo ovde i radimo sa Srbiju – rekao je Dačić.

Dačić je poručio da će ova vlada, dok je Vučić premijer, a on ministar spoljnih poslova voditi računa o našim interesima, „ne što volimo Rusiju, nego što volimo Srbiju“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. garavi Srbin says:

    Debeli prasac se vraća na pravi put . Mada mu se nikad nemože verovati jer je doskoro izjavljivao da je to realnost i da KiM nisu više naši ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *