ДАЧИЋ: Велико лобирање, али некима ће џабе дати паре

DAČIĆ: Veliko lobiranje, ali nekima će džabe dati pare

27 oktobra 2018

Ministar Ivica Dačić izjavio je da su zemlje članice Interpola suočene sa velikim lobiranjem kosovskih predstavnika da Kosovo postane član te organizacije.

On je, međutim, ocenio da se to neće dogoditi na sednici Interpola koja je zakazana za novembar u Dubaiju.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da članovi Interpola mogu biti i neke teritorije, a ne države, ali je napomenuo da je to moguće jedino ako je država saglasna sa tim.„Izglasavanje članstva Kosova bilo bi direktno kršenje i statuta Interpola i kršenje svih pravila koja smo mi ustanovljavali decenijama unazad, a to je da mora prvo da se reši pitanje statusa, pa tek onda pristup Kosova međunarodnim organizacijama“, objasnio je Dačić.

On je kazao da misli da je priča o članstvu Kosova u Interpolu politički motivisana i da ima veliku podršku zapadnih zemalja.

Ukazao je i na to da je predsedavajući Interpolom predstavnik Južne Koreje koji je glasao da na sledećoj sednici na dnevnom redu bude glasanje o Kosovu, što nije u skladu sa stavom te zemlje, koja je bila neutralna prilikom glasanja za članstvo Kosova u UNESKO.

„Pošto su potrebne dve trećine glasova, ja ne verujem da će Kosovo proći na glasanju. Da je UNESKO u pitanju, ili neka politička stvar, mogao bih odmah da kažem da 100 odsto to neće biti, ali ovde smo suočeni sa velikim lobiranjem i prisustvom raznih sredstava“, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, predstavnici Kosova delegacijama nude novac da dođu na zasedanje Interpola, jer neke delegacije nemaju novca da dođu u Dubai, što je lobiranje i da glasaju za njihovo članstvo.

„Siguran sam da među onima kojima će dati pare, pošto je tajno glasanje, biće i onih kojima će džabe dati pare, jer će biti protiv“, zaključio je Dačić

ZNAĆE SE DANAS ILI SUTRA DA LI ĆE KiM BITI TEMA SBUN

Danas ili sutra znaće se da li će Savet bezbednosti UN održati sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali bi glasanje o dnevnom redu sednice, jer se neke zapadne zemlje protive tome, bio presedan, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je u intervjuu RTS-u podsetio da je Kina, predsedavajuća Saveta bezbednosti UN Kosovo u novembru, stavila Kosovo na dnevni red sednice 14. novembra, čemu se pojedine zapadne zemlje protive.

„Alternativa je glasanje o dnevnom redu, ali se to nikada nije desilo“, rekao je Dačić.

On je podsetio da se noćas vratio iz Španije gde se, između ostalog, sastao i sa šefom španske diplomatije Đozepom Boreljom.

„Španija će čvrsto ostati uz Srbiju kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako da nema šanse da EU postavi kao uslov za ulazak Srbije u EU priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova dokle god postoji pet članica koje ga ne priznaju, dokle god ne postoji konsenzus u okviru EU“, kazao je ministar.

S druge strane, „veliki je cinizam kada neko ko je priznao Kosovo i time narušio osnovne principe međunarodnog prava, a to je nepovredivost granica, sada govori o tome da su to opasni principi koje mi predlažemo, brine se za granice Kosova koje nisu međunarodno utvrđene. Znači, prvo ste srušili granice Srbje, teritorijalni integritet Srbije, pa ste se sada setili da uvodite te principe“, istakao je Dačić.

Dodao je da Srbija zna šta joj je činiti.

„Ostajemo, naravno, na evropskom putu, samo moramo da budemo čvrsti u odbrani naših nacionalnih i državnih interesa. Dok god EU i neke zemlje misle da ćemo mi sve da uradimo samo da bismo bili članica EU, to je za nas loše“, zaključio je Dačić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *