ДАЧИЋ: „Вокер, Харадинај, Муслију… само су део плана који се кује вековима!“

DAČIĆ: „Voker, Haradinaj, Musliju… samo su deo plana koji se kuje vekovima!“

12 maja 2017

Albanci bi trebalo da se zamisle nad svojim potezima, jer se varaju ako misle da je Srbija slaba zbog toga što želi dijalog, i zato što je mala razdaljina od ludih snova do košmarne realnosti u koju može da uđe čitav region, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je današnja izjava Ramuša Haradinaja, kao i izjave ostalih albanskih političara i onih koji ih podržavaju, poput Vilijema Vokera, deo zajedničke višedecenijske i viševekovne platforme o stvaranju „Velike Albanije“, i poručio da će Srbija nastaviti sa konstruktivnom politikom i željom da se nastavi dijalog Beograda sa Prištinom.

– Srbija se neće rukovoditi onim što Haradinaj kaže. Ako se Haradinaju toliko sviđa Niš, tu bi mogao da dođe u zatvor, da odsluži kaznu zbog raznih zločina koje je počinio nad Srbima za vreme sukoba na Kosovu, rekao je Dačić.

Potpredsednik vlade je dodao da Srbija negativno reaguje na neke izjave iz država Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država jer, kako smatra, u tim zemljama ne prilaze dovoljno ozbiljno problemu izjava albanskih političara.

– Oni komentarišu da su te izjave „neoprezne“, da to „nije realno“ ili, kada je reč o Vokeru, da je reč o penzionisanom diplomati, ukazao je Dačić.

On je i naglasio da nije reč samo o onome što se sada govori, podsećajući na izjavu pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland koja je rekla da su SAD 20 godina ulagale u nezavisnot Kosova.

– Ona je proglašena 2008, a 20 godina unazad, to znači da su od 1996. ulagali u nezavisnost Kosova. I tako se može gledati na aktivnost Vokera, čija je odgovornost veoma velika, jer je na osnovu njegovih izjava to iskorišćeno kao neposredan povod za bombardovanje Srbije. U tom smislu izjava Haradinaja se uklapa u celu sliku koja govori da je „Velika Albanija“ i dalje zajednička platforma svih Albanaca. O tome su govorili i Tači, i Rama, i Musliju, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podvukao da Srbija umereno reaguje na sve te izjave ne želeći da neko na nju prebacuje odgovornost za destabilizaciju Balkana.

– Ali više puta smo jasno i javno rekli da su albanski političari u ovom trenutku najveća pretnja za stabilnost regiona, a time i za stabulnost čitave Evrope, da su njihe velikoalbanske ideje pretnja za teritorijalni integritet, ne samo Srbije, već i Makedonije, Grčke i Crne Gore, rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da su Albanci nervozni jer im, kako je rekao, ne ide kako su planirali.

– Oni koji su ih godinama podržavali pali su sa političke scene. Ako se bilo ko od njih nada da je moguća neka nova agresija, novi „Milosrdni anđeo“, treba da shvate da će sigurno uskoro doći vreme kada će se pred njihovim sudovima postaviti pitanje krivične odgovornosti onih koji su obmanjivali javnost, jer je jednostarno proglašena nezavisnost Kosova zasnovana na lažima, na lažima koje je Džejmi Šej govorio, rekao je Dačić.

On je dodao i da cela Evropa i svet mogu da vide da „Velika Albanija“ nije srpska izmišljotina, već da su to reči Hašima Tačija, Edija Rame, Jonuza Musliua, i Ramuša Haradinaja.

– Uostalom i predsednik makedonskog parlamenta, kada je ušao u svoju kancelariju, na svoj sto je stavio albansku zastavu, zaključio je prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. AJaj says:

    Eto, on sve lepo reče ali kao ni mi ostali srbi ništa ne može da preuzme po tom pitanju, jedina razlika je što on prima onoliku platu a mi ostali onolicku ili ništa. On samo ima tu retoriku već vekovima. Možda bi mogao i pesmu neku na mikrofon da ispeva. Dajte srbiju aljbaniji možda je oni dignu na noge i oporave, pošto ih ceo svet podržava i dotira a ove naše niko ne zarezuje jer se oni režu na pogrešno mesto gledaju da napune budžet a narod će se snaći. Pa valjda si se ti Dači tako lepo smeškao i pozdravljao sa Tači. Kako nas vodite "već vekovima" mi ćemo ili u roblje ili u groblje. Ali nije problem o prvednom sudu Božijem svi ćemo dobiti platu po delima našim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *