DAČIĆ: Vreme je za izbore, SPS je spreman

DAČIĆ: Vreme je za izbore, SPS je spreman

26 januara 2014

Ivica Dačić - youtubePremijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je u nedelju da se na vanredne parlamentarne izbore ide da bi se dobio novi legitimitet, a da od SNS očekuje obrazloženje koje će onda vlada uputiti predsedniku Srbije i zatražiti raspuštanje parlamenta.

„Skupština se ne raspušta zato što je vlada loše radila, već da bi se dobio novi legitimitet. Očekujem da SNS da predlog tog obrazloženja o kojem ćemo razgovarati u narednim danima“, rekao je Dačić novinarima po završetku dvočasovne sednice Predsedništva SPS.

Podsetivši da je lider SNS Aleksandar Vučić isticao da aktuelna vlada nije njegova (Dačićeva), već njihova, zajednička, Dačić je rekao da poštuje odluku naprednjaka da su izbori najbolje rešenje za dobijanje novog političkog legitimiteta koji će Srbiju voditi napred i smanjiti tenzije u društvu.

On je objasnio da će vlada predložiti predsedniku Nikoliću da se raspušti skupština i da se za 16. mart raspišu vanredni parlamentarni izbori, da nakon toga nastavlja da radi u tehničkom mandatu i poručio stranim partnerima da će Srbija biti politički i ekonomski stabilna i u narednom periodu.

„Izbori ne smeju da zaustave reforme, Srbija mora da korača koracima od sedam hiljada milja u budućnost i nisu joj dovoljni oni od samo sedam ilja, jer smo mnogo zaostali u razvoju, dok su drugi hitali i stigli u Evropsku uniju“, rekao je Dačić.

 

Odluka o izborima ne treba da baci senku na rezultate vlade, naglasio je Dačić dodajući da je to legitimna odluka, te da za SPS „nema boljeg trenutka da se izađe na birališta“.

 

Dačić je ponovio da je sa Vučićem više puta razgovarao o tome da prvi potpredsednik vlade preuzme mesto premijera, ali da je Vučić to odbio.

 

„Mi smo sudbinski bili upućeni jedan na drugoga 18 meseci, kao što ćemo i sutra biti, kada ćemo 30. put ići u Brisel. Ako je došlo do promene u podršci javnog mnenja, rekao sam mu da možemo i bez izbora, ali on to nije želeo da prihvati“.

 

Uz opasku da nikad nije ni pomišljao da može da opstruiše odluku o izborima, jer je za njega Srbija najvažnija, Dacičh je rekao da očekuje da će na izbore socijalisti izaći sa istim koalicionim partnerima kao i na prethodnim izborima (PUPS i Jedinstvena Srbija), te naglasio da se do sada nije razgovaralo o tome kako će izgledati buduća vlada, jer bi to bilo neozbiljno.

 

„Izbori će svakome odrediti mesto na političkoj sceni, mi smo sa našim koalicionim partnerima imali dobru saradnju, ali nismo razgovarali o budućoj vladi. Dobra saradnja je i razlog da najpre s njima razgovaramo o daljim koracima“, rekao je premijer.

 

Uveren da su mnoge opozicione stranke bile su zatečene odlukom da se ide na vanredne izbore, Dačić je ocenio da je to prilika da se proveri poverenje birača, te da izbori treba da budu potvrda opredeljenja za jaku Srbiju u kojoj će biti razvijane civiliziacijske vrednosti i da „Evropa dođe u Srbiju“.

 

Podsetio je da je ranije smatrao da izbori nisu potrebni, ali ne zato što ih se SPS plaši, već zato što je bio uveren da državi ima važnijih poslova.

 

„Potpuno uvažavam stav koalicionih partnera, saradnja je bila dobra, nijedna odluka nije doneta preglasavanjem i svakodnevno sam imao dogovor sa Vučićem“, naglasio je Dačić i dodao da je ponosan što je bio predsednik vlade koja je postigla takve rezultate. U tom kontekstu premijer i lider socijalista je podsetio na otpočinjanje pregovora sa EU i to što je, kako je naglasio, pitanje Kosova i Metohije pomereno sa mrtve tačke i to u trenutku kada je pokrajina svakoga dana klizila u nezavisnost.

 

Podsetio je i da su prvi put Srbi, posle mnogo vremena, dobili legalnu i priznatu vlast u Prištini ali i u međunarodnoj zajednici, te da su započete svoebuhvatne reforme i inicirani veliki inostrani projekti, poput Južnog toka i saradnje s Kinom.

 

„Ova vlada je radila dobro, za 18 meseci imao sam bilateralne susrete sa 25 premijera ili predsednika država“, rekao je Dačić, primetivši da je smešno što se u nekim medijima pisalo da je on spreman da spreči izbore.

 

Mogao sam da podnesem ostavku, dodao je, a to bi odluku o izborima odložilo na određeno vreme, mogao sam i da ne zakažem sednicu vlade do 29. januara, kada je poslednji rok za raspisivanje izbora, ako je namera bila da izbori ne budu 16. marta.

 

„Ali ja sam ozbiljan čovek kojem je važnija Srbija od partijskih ili nekih drugih interesa. I meni je mnogo lakše, ne mogu da radim u uslovima kada se svaki dan govori o izborima“, zaključio je Dačić.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *