DAČIĆ: Vreme je za reformu SPS-a, vreme je da se menjamo

DAČIĆ: Vreme je za reformu SPS-a, vreme je da se menjamo

5 maja 2014

pol-dacic 343Ivica Dačić izjavio da je došlo vreme za značajne reforme u Socijalističkoj partiji Srbije zbog „negativnih refleksija iz prošlosti“.

„Mislim da je reforma stanke najvažnija odgovor na novu političku situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo. SPS je preživela politički cunami, za razliku od nekih drugih partija, ali on mora da traži svoje mesto, i zato je vreme da se razmišlja i o programskoj, kadrovskoj i organizacionoj reformi“, istakao je predsednik SPS za TV Pink.

Naglasio je da još ne zna ko će biti njegovi potredsednici u SPS, ni da li će se on ponovo kandidovati za mesto njenog lidera. A komentarišući pisanje medija o tome da planira i promenu simbola SPS, odgovrio je da je to teško izvodljivo.

„Pokušao sam da promenim logo pre četiri godine, ali to je teško promeniti, iznenadili biste se kada biste znali koliko je javno mnjenje bilo protiv toga“, rekao je Dačić, koji se u novoj vladi nalazi na čelu Moinistarstva spoljnih poslova.

Odlaze Ešton, File…ali ko dolazi?

Govoreći u svojstvu šefa diplomatije, Dačić je kaže da ne očekuje da se u ovoj godini, u okvoru pregovpra sa EU, otvore poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, ljudska prava, policiju. On kaže da očekuje da će se do kraja 2013. otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na finasijsku kontrolu i 35 na tekuća pitanja, u šta je usključeno i Kosovo.

„Kao premijer sam se mnogo bavio spoljnom politikom i postigli smo dobre rezultate u toj oblasti. Cilj nam je da što više ubrzamo evropske integracije i da do kraja godine otvorimo neka od poglavlja“, rekao je Dačić za televiziju „Pink“.

Govoreći o današnoj poseti komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea, Dačić je ponovio da je ta poseta izuzetno značajna i izneo da su sinoć neformalno razgovarali o regionalnim temama i perspektivi pregovora.

Po Dačićevim rečima, File je potvrdio i da mu se neće produžiti mandat komesara, odnosno da će na njegovo mesto biti postavljen neko drugi.

„I Ketrin Ešton neće više biti visoka predstavnica (EU za spoljnu politiku i bezbednost), jer joj ističe mandat… Ima mnogo onih koje ne bismo voleli da vidimo na tim funkcijama, ali nama treba neko ko će biti neutralan kao ona koja je na izuzetan način vodila dijalog Beograda i Prištine“, ocenio je ministar.

Najavio je da će se „veoma brzo“ Vlada na njegov predlog imenovati nove ambasadore, a ponovio je da nije moguće da Srbija uvede sankcije Rusiji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Pravo krme...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *