Dačić: Vučić neće biti premijer

Dačić: Vučić neće biti premijer

12 jula 2013

Ivica DačićModel rekonstrukcije Vlade Srbije biće predstavljen ministrima u toku sledeće sedmice i to neće biti tema današnje redovne sednice Vlade, rekao je premijer Ivica Dačić.

Dačić je ocenio da je rekonstrukcija „ozbiljan posao kome su ozbiljni ljudi pristupili na ozbiljan način“ i koji treba da unapredi funkcionisanje izvršne vlasti.

Premijer Srbije je rekao da je teoretski moguće da rekonstrukcija propadne i da bude vanrednih izbora, ali da je to praktično nemoguće.

„Praktično je skoro nemoguće. Izbori bi sada zaustavili Srbiju i to nikome u ovoj zemlji nije u interesu. Mislim da možemo uraditi mnogo na ekonomskom oporavku, a za izbore uvek ima vremena“, poručio je Dačić za Informer.

Premijer je podsetio da će do 14. jula biti utvrđeni programski ciljevi i principi na kojima će počivati rekonstruisana vlada, a da će do 21. jula biti određena i kadrovka rešenja.

Upitan koga će on smeniti, Dačić kaže da će o tome odlučivati organi SPS, kao i da najpre treba da se uradi procena rada svakog ministra.

Dačić nije želeo da odgovori na pitanje da li će biti smenjen ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i prosvete Žarko Obradović, ističući da će o tome pričati posle 21. jula, ali je rekao da očekuje da organi SPS smene bar jednog ministra iz redova te stranke.

Premijer je odbacio i spekulacije da će između njega i vicepremijera doći do rokade ili da će neko od njih podneti ostavku. „Ništa od toga, nema rokade, nema ostavki. Pa ako Vučić i ja damo ostavke šta će ostati od Vlade, mi smo najbolje ocenjeni članovi kabineta“, istakao je Dačić.

Prema pisanju „Blica“, Dačić je prihvatio da pravi rezove i da posle rekonstrukcije Mrkonjić više ne bude ministar saobraćaja. Kao alternativu Dačić mu je namenio mesto direktora „Puteva Srbije“, navodi taj list.

Kako piše „Kurir“, SNS očekuje od SPS da se odrekne najmanje dva ministra i neće biti dovoljno da promene samo Mrkonjića, već očekuju da se odreknu i Žarka Obradovića ili Slavice Ðukić Dejanović.

„Novosti“ pišu da će Vucić tražiti od svojih partnera SPS i URS da preseku, jer još čuvaju svoje ministre, dok je SNS spremio smene i da će o listi oko 15 funkcionera koji će da napuste Vladu vrh naprednjaka raspravljati u subotu.

Kako navodi taj list, posle sednice predsedništva i Glavnog odbora SNS će predložiti smenu Gorana Kneževića, Bratislava Petkovića i Alise Marić, ali će Vučić tražiti i od svojih partnera da preseku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *