ДАЧИЋ: „Забранити Вокеру да уђе у Србију“

DAČIĆ: „Zabraniti Vokeru da uđe u Srbiju“

10 maja 2017

Srbija će iskoristiti sva pravna i politička sredstva kako bi uputila protest zbog izjave Vilijama Vokera, i to će biti i tema njenog obraćanja Savetu bezbednosti UN, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Ističe da će Ministarstvo spoljnih poslova predložiti Vladi da razmotri mogućnost da se Vokeru zabrani ulazak na teritoriju Srbije.

Ivica Dačić je, komentarišući izjavu Vilijama Vokera, bivšeg šefa Verifikacione misije OEBS-a, o planu da ujedini sve Albance, rekao da događaji na Kosovu i Metohiji i bombardovanje koje je usledilo nisu bili slučajni, već da je to bila priprema za stvaranje takozvane nezavisne države Kosovo.

„Voker je tada, bez bilo kakve istrage i mišljenja stručnjaka, dao izjavu da su srpska vojska i policija ubile civile u selu Račak (15. januar 1999. godine — prim. red.).  To je bila osnova za odluku o bombardovanju Srbije. Taj isti čovek danas, posle završetka svog političkog mandata, radi dalje za ostvarenje ciljeva ’Velike Albanije‘“, izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da „neki političari Evrope i Amerike govore da je ta teorija o ’Velikoj Albaniji‘ srpski izum“.

„Vidite i sami da su o tome govorili Rama, Tači, Musliju i sada i Vilijam Voker. Srbija treba da iskoristi sva pravna i politička sredstva da svima to stavi do znanja. Voker nije jedini političar ili diplomata iz tog vremena koji koristi to što je radio za Kosovo u tom periodu“, rekao je Dačić.

Naveo je da su mnogi od diplomata i političara kasnije dobili posao na Kosovu.

„Mi ćemo proučiti sve mogućnosti kako možemo najbolje pravno da delujemo: da li možemo nekoga da tužimo, da li možemo politički da protestujemo, pre svega u OEBS-u. Ja sam to rekao juče američkom ambasadoru“, izjavio je Dačić.

Naglasio je da će Ministarstvo spoljnih poslova predložiti Vladi Srbije da se razmotre sve mogućnosti da bi se prema Vokeru primenile određene mere kao što je zabrana ulaska na teritoriju Srbije.

„Sledeće nedelje će biti održana sednica Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će u ime Vlade Srbije učestvovati ministarka pravde Nela Kuburović. Svakako da će to biti jedna od tema našeg obraćanja svim članovima Saveta bezbednosti“, rekao je Dačić.

KOMENTARI2 komentara

  1. AJaj says:

    Ruske baze u srbiji su hitna neophodnost, bez toga, dolazi teta nata iz makedonije i okupacija u 26 slika.

  2. goran says:

    Odlicna ideja, takodje zabraniti Vucicu i Dacicu da ulaze u Srbiju koju su unistili mnogo vise od Vokera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *