ДАЧИЋ ЗАБРИНУТ: „Дешавања у Македонији су проблем за све нас!“

DAČIĆ ZABRINUT: „Dešavanja u Makedoniji su problem za sve nas!“

28 aprila 2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da ono što se događa u Makedoniji nije samo lokalni problem za Makedoniju, već problem za čitav region.

„Želim da kažem da se sada najbolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo ukazivali na to da Srbija ima važnu polugu u svojim rukama, a to je politička stabilnost“, rekao je Dačić za RTS.

On je dodao da u Makedoniji nema nade za politički dogovor, da i u Hrvatskoj vlada politička nestabilnost, te da je od „vitalnog značaja da se utvrdi da li postoji autoritet koji drži stvari pod kontrolom“.

„Međunarodna zajednica nije intervenisala sa zahtevom da se dođe do kompromisa već da se prihvati jedna opcija. Očigledno je da postoje velika nesleganja unutar makednonskog društva bez obzira da li su Makedonci ili Albanci u pitanju“, rekao je Dačić.

Kako kaže „situacija nije dobra“, a na tako nešto premijer Srbije Aleksandar Vučić, podseća on, upozorio je više puta.

„Premijer je juče imao više razgovora, Srbija će pomoći koliko može, ali mi možemo samo da apelujemo na mir“, naglasio je ministar spoljnih poslova.

Dodaje da je neka druga vlast u Srbiji, situacija u našoj zemlji bi danas bila kao u Makedoniji.

Srbija, kako je dodao, uzdržano reaguje na provokacije koje stižu sa juga Srbije iz opština gde žive Albanci da njima nije nije predsednik Vučić već Rama, ali i one da velika Albanija nije potpuna bez Niša.

Priznaje da mu nije lako da se suzdržava na svakodnevne izjave o stvaranju Velike Albanije, ali da poštuje crvenu liniju koju je povukao Premijer Vučić.

„To je isto kao kada bi mi govorili o ujedinjenju sa Srbima iz regionu. Prvi koji je reagovao na njihove izjave je Johanes Han“, naglasio je Dačić.

Kako kaže, priča o velikoj Albaniji se ne dešava slučajno, Albanci nisu toliko hrabri da sami govore o velikoj Albaniji.

„Zato je važno da se sačuva politička stabilnost. Zar bi mi hteli ovakve scene iz Makedonije kod nas“, zapitao se Dačić.

Odluka o Haradinaju narušava naše odnose sa Francuskom

Dačić je rekao da je odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja na slobodu politička i da nema nikakve veze sa pravom, te da će to ostaviti značajne posledice po diplomatske odnose dve zemlje.

„Srbija ima potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Francuskom. Kakvi smo mi to strateški partneri? Ovo će svakako ostaviti značajne posledice po naše diplomatske odnose“, rekao je Dačić i dodao da će Srbija i dalje reagovati uzdražano, te da će premijer Vučić učiniti sve da Srbija bude proizvođač mira i stabilnostri u regionu.

„Čuli ste poruku Haradinaja da treba raditi kao Hrvati. Šta to znači? Nije mu bilo dovoljno što je ubijao Srbe devedesetih godini, nego hoće dalje da nastavi sve to“, rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija na sve to reaguje uzdržano, ali da niko ne bi trebao da se igra sa narodom Srbije i sa državom Srbijom.

„Mi smo mala, ali ponosna zemlja. Mi reagujemo uzdržano zato što imamo svest o tome da ne treba podgrevati situaciju i da je izlaz u dogovoru, a ne u zaoštravanju situacije i ratu“, naglasio je ministar.

Kako kaže, Albanci su zaigrali na sve ili ništa i dodaje da su sa političke scene u svetu nestali oni koji su bili njihovi zaštitnici.

„Oni i dalje misle da će neki novi milosrdni anđeo njih štititi“, zaključio je Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Predrag says:

    Tebi bi pre svega stanje na Kosovu i Metohiji trebalo da brine!Posto ste ga ti i tvoj Vucic prepustili siptarima ,ojacali ste ih ,pa sad traze deo makedonije!A makedonci posto su priznali takvo "Kosovo",kao svaki kratkovidi narodi,zanju ti sto su posejali...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *