ДАЧИЋ: Знамо ми шта Приштина хоће, са тим папиорм могу само да…

DAČIĆ: Znamo mi šta Priština hoće, sa tim papiorm mogu samo da…

21 aprila 2018

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, povodom najnovije platforme iz Prištine, rekao da očekuje da se Evropska unija izjasni o tome.

Prištinske vlasti su, u toj platformi za, kako su nazvale, „završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije“, navele da dijalog ima za cilj učlanjenje Kosova u UN i „obostrano priznanje“, a Dačić ističe da je dijalog statusno neutralan od samog početka i da status ne može biti unapred određen, prenosi RTS.

– Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog početka i upravo o tome pričamo – rekao je Dačić u Kikindi.

Povodom platforme iz Prištine prethodno se oglasio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je rekao da je to pitanje pre svega za posrednike u dijalogu i upitao kako može da se pregovara ako se unapred odredi ishod pregovora.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đurić je rekao da ga takav stav Prištine ne iznenađuje i da „nije više očekivao od političara koji se služe takvim trikovima“, upitavši da li „zaista misle da može da se pregovara“ ukoliko se unapred odredi ishod pregovora.

– Ako unapred zacementirate stav, onda se postavlja pitanje kakva bi bila mogućnost da se bilo šta uradi. Prema tome, to je pitanje pre svega za posrednike u ovim razgovorima, koji mislim da bi trebalo da kažu svoj jasan stav o tom pitanju, a mene, to što je Priština povukla taj potez, ni najmanje ne iznenađuje. Pogledajte samo kako su oni u prethodnih nekoliko nedelja pokazali šta misle o pregovorima – rekao je Đurić.

Kako pišu današnje „Večernje novosti“, ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade u kojoj se predviđa da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem i pominje stolica u UN, naša strana će to, tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i „više neće sedati za sto“.

Kako piše list, pozivajući se na svoje izvore, „Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se pod paravanom dijaloga krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov „neutralnih“ posrednika iz Brisela koji nijednim gestom nisu osudili opasne namere Haradinajevog kabineta“.

Kako piše portal RSE, kosovska vlada usvojila je u četvrtak Platformu za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom, koja predviđa da dijalog treba da bude okončan pravno obavezujućim sporazumom, što „podrazumeva međusobno priznavanje“.

Platforma predviđa i da će pravno obavezujući sporazum Prištini omogućiti da postane članica UN i svih drugih međunarodnih organizacija u koje nije učlanjena.

KOMENTARI2 komentara

  1. rajko says:

    Prvo vratite sve proterana na Kosovo i obezbedite im slobodu kretanja i korišćenja imovine pa tek onda sednite za sto da pregovarate. Izbacite iz glave jednom za uvek ideju da je evropa vašnija od jednog jedinog Srbina.

  2. Zaharije qSerak says:

    Opet se javlja jedan od glavnih krivaca za gubitak Kosova.Zasto niko da zatraži da gos.Dacic odgovori zasto je odbijen prijedlog o autonomiji Kosova u Ranbueu ?Sada kada bi se to moglo da vrati pisao bi kao svoj najveći uspjeh,ali to je nemoguce.Koliko još će gos.Dacic da vara gradjane Srbije? Pa on je tu mjenjajuci dres već 30 tak godina .Njemu je dobro i razumijem,ali ne mogu da razumijem gradjane koji mogu da slušaju “šuplju” priču

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *