Dačićev i Veljovićev prtljag

Dačićev i Veljovićev prtljag

7 decembra 2013

milanovicPiše: Ozren Milanović

Ona, prastara narodno-bezbednosna izreka da gnjila jabuka u košari s pripadnicama svog roda ugnjili ostale, iznova dobija potvrdu.  Od 2.900 pripadnika Žandarmerije, zamišljene pre deset godina da bude elitna jedinica za primer, njih 400 je primljeno bez bezbednosne provere i psiholoških testova.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, braneći ono što se teško brani, upao u još veću nevolju tvrdeći da je to nasleđeno stanje i da je reč o i ljudima koji su u Žandarmeriju došli iz drugih jedinica policije. Obećao je on, i njemu potčinjeni direktor policije Milorad Veljović, da će biti obavljene nove dodatne bezbednosne provere i da će policijski redovi da se provetre.

Ta jedinica nije nov problem. Odavno iskače iz koloseka. Sećamo se kad je obznanila svoju himnu, zakletvu, slavu, dan i zastavu, da je narodu sve bilo čudno ali su ih prvi ljudi MUP-a „razumeli”. A njeni pripadnici padaju iz dana u dan na mnogim ispitima poštenja.

Umesto crvenog kartona čelnici policije uigrano su objavili da je Žandarmerija pod punom kontrolom države, da se nije „otcepila” i da će država žestoko da se obračuna sa odmetnicima… Sve bi se to progutalo da naš narod nije istorijski i genetski podozriv, pa kad mu neko bez pitanja odgovara da je sve u redu, odmah pomisli da tu mora da nešto ne valja. A šta nije u redu?

Prva dva čoveka MUP-a su šest, sedam godina već na istom radnom mestu i već davno iste reči ponavljaju. Raščistiće, pospremiće, otpustiće, skloniće, uhapsiće, žestoko odgovoriće… sluša narod tu pesmu ko u desetercu i sve više je sklon neverici, nema ni sluha za ta obećanja.

I za službenicu MUP-a koja radi na šalteru produženja registracije vozila odvajkada se obavljaju bezbednosne i ostale procene pre primanja na radno mesto. Uzdaju se čelnici u buduće psihotestove i provere svih, a prave istovremeno izmaglicu oko izveštaja Službe unutrašnje kontrole, pa se ne zna da li je urađen ili se dorađuje, još piše ili čami u nekoj fioci. Tužioci driblaju novinare, po sistemu „nemam dozvolu da potvrdim ili opovrgnem” i tako ukrug.

Zanimljiva je i Dačićeva opaska da onaj ko se bavi kriminalom nije lud. Znači li lo da će se psihotestovi raditi uzalud? Od ministra koji prizna da mu je odbegli kriminalac bio kućni prijatelj, ali da ga njegove službe nisu obavestile čime mu on se sve bavi, ne može ni da se očekuje da prizna kako ogrezli žandarmi iz Niša nisu izolovan primer. Jer, u glavnom gradu javna je tajna da mnogo policajaca honorarno čuva diskoteke, tajkune, splavove… A ne čuva nego maltretira one koje bi morali da čuvaju po zadatku. Plus, reketiranje im dođe kao dodatni prihod na male plate.

Trulih jabuka je sve više. A taj prtljag, ni Dačićev ali ni Veljovićev, nije od juče.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *