Dačićev pad najviše bi razveselio Đilasa

Dačićev pad najviše bi razveselio Đilasa

6 februara 2013

branko-radunPiše: Branko Radun

Nekako je sve krenulo nizbrdo za Ivicu Dačića – od one skandalozne skrivene kamere koja je obišla planetu pa do dovođenja u vezu sa ljudima bliskim Šariću kroz medijski udar tabloida. To sve jeste vrlo skandalozno i kompromitujuće no pitanje je ko stoji iza jedne takve kampanje.

Tako se jedna unutarkoaliciona polemika oko toga ko će operativno voditi policiju, a do sada je nisu vodili ni socijalisti ni naprednjaci već kadrovi DS – a, kao i sve ostalo u ovoj zemlji, izrodila u ozbiljnu krizu, kampanje koja je udarila maljem u glavu Dačića i poljuljala autoritet vlade. To je naravno iskoristila opozicija da napadne vladu i da traži prevremene izbore, ako ništa drugo a ono zbog telefona tip blekberi koji je navodno premijer nekada dobio od čoveka koji je deo narko klana Šarića. Moš misliti ispada da pada vlada zbog blekberija.

No šta se zaista desilo u vladi i oko vlade. Jedno unutarnje nadigravanje u smislu bitke za kontrolu nad policijom i nad time ko će i koga će policija da hapsi u Srbiji je dobilo dramatične razmere. I izazvalo medijski udar od koga je Dačić jedva ostao na nogama. Ko bi mogao da stoji iza toga – ili preciznije ko bi mogao da ima koristi ili da izbegne štetu ako vlada sada padne. Pitanje hapšenja je naročito osetljivo za one koji trebaju da budu uhapšeni.

Na prvi pogled čini se da glavni interes za nove izbore ima DS kao opozicija i SNS kao najjača stranka koja bi jedina značajno bolje prošla na eventualnim vanrednim izborima. No dok je jasno da se Đilasu kao čoveku koji vodi stranku, koja je navikla da vlada Srbijom, jako jako žuri da ide na nove izbore nije jasno da li je to i interes Vučića i SNS – a. Naime iako bi oni dobili više mandata no sada pitanje je da li oni treba da guraju državu u krizu oko izbora jer im je rejting danas izuzetno visok. Ozbiljni političari ne idu na izbore samo zbog rejtinga a pri tome zanemarujući sve ostalo. Osim toga izbori su uvek lutrija, a naročito ono što dolazi posle njih pa se nikada ne zna kako će kod naroda proći a kako će se posle toga formirati vlada.

Ono što je definitivno jasno danas je da je Dačić pod žestokim udarom pokretanjem skandala u medijima, ali je zaista pravi cilj rušenje vlade Dačić – Vučić. Naime onaj koji bi hteo da sruši vladu nije smeo ili hteo da udari diretno na Vučića jer bi dobio direktnu reakciju koja bi ga mogla previše koštati. Cilj je očigledno bio da se prvo razdvoje Dačić i Vučić koji ipak funkcionišu kao ključni politički tandem ove vlasti i da se među njima napravi razdor koji bi kao posledicu imao haos u vladi. Zatim se u ovoj drugoj fazi krenulo u direktan udar na Dačića posle koga smo videli čitav vrha SPS koji prebledelo daje neuverljive izjave“da je sve pod kontrolom”.

Ko je izvršio udar na vladu ili ko je pokušao da napravi medijsko – politički puč i da dovede do novih izbora i nove vladajuće koalicije. To pre svega ima interes da čini Đilas i vrh DS koji se konsolidovao pošto je naterao na abdikaciju nejakog Tadića. Oni žele brz povratak na vlast iz dva razloga – prvi je oni su opozicija, a moćna stranka beogradskog establišmenta koja ne može da pristane na to da državu vode“provincijalci” i“novi momci iz kraja”. Drugi razlog je da se Đilasu žuri da sa nivoa vlasti iz glavnog grada pređe na republički nivo dok se nisu otkrile razmere zaduživanja u korupcije u gradskim strukturama što bi slomilo njegov imidž“uspešnog menadžera grada Beograda”.

Osim toga ako ova vlada potraje biće u pitanju i sama njegova vlast u glavnom gradu što bi moglo da dovede do dodatnog osipanja u stranci. Zbog svega toga njemu curi vreme i on očajnički želi da dođe do novih izbora posle kojih bi ako treba privremeno bio i mlađi partner SNS ili pak“ravnopravan” sa SPS.

Ono što su negde sigurno svesni Dačić i Vučić je da bi sa velikom, bogatom i moćnom strukturom DS koja i danas ima sve ključne pozicije u ministarstvima, policiji, službama, finansijama i medijima ne bi bili ravnopravni. DS bi ih jednostavno progutao, a sa njima i celu Srbiju, kao što je to i do sada svih ovih tranzicionih godina. Jednostavno ova politička struktura koja se ne poklapa uvek sa strankom su jedna opasna korporacija za pranje novca i kupovinu glasova koja je do sada kao parazit vladala zemljom. Nova vlast, iako je po nekim pitanjima nastavila politiku DS – a (naročito po pitanju Kosova) , ako ništa drugo nije u toj meri“organizovana” kao što su oni.

Drugi“faktor” koji ima vrlo vrlo motiv da ruši vladu su tajkuni koji su očigledno ugroženi ovakvim razvojem borbe protiv korupcije. Srpski rečeno plaše se da mečka zakuca i na njihova vrata. Stoga su se u strahu udružili sa DS – om i drugim“zainteresovanim” u zajednički poduhvat protiv ove vlade.

Verovatno ova vlada i zaslužuje da padne, naročito zbog porazne kosovske politike, kao i zbog samog Dačića koji posle svega ovoga (ako je to sve tačno) svakako ne zaslužuje da bude pemijer, no sigurno bi trebalo o svemu da se razmisli trezvenije, naročito u svetlosti saznanja pozadine čitave „operacije“ Svakako nam nije uteha da sadašnju lošu vlast zameni Đilas kao ključni igrač (bez obzira što bi SNS bio u toj vladi) , gde bi on gotovo sigurno iz pozicije ravnopravnog partnera, čini se, vrlo brzo prigrabio sve poluge moći, u čemu bi imao podršku određenog dela tajkuna. Ako bismo umesto Dačića kao premijera dobili Đilasa mi smo opet skloni da kao manje loše rešenje po zemlju ostane Dačić.

Stoga mislimo da je u vladi pobedio pragmatizam ili volja za opstankom u odnosu na pokušaj rušenja koji im smeštaju moćnici iz politike i senke. Sada će se vladajuća koalicija verovatno zbiti jače (barem privremeno) da bi izdržala nove udare koji slede od onih koji se boje daljeg nastavka borbe protiv visoke korupcije. Neočekivana posledica ovog udara može biti i bumerang efekat – rušenje ili početak rušenja Đilasa na nivou Beograda. Kako bi rekli fudbalski kad promašite veliku šansu verovatno ćete primiti gol od protivnika u kontranapadu. Odlaskom Đilasa sa pozicije gradonačelnika bi se relaksirala politička scena i verovatno bi bile otkrivene brojne afere u Beogradu. Odlazak DS sa pozicija je sam po sebi dobra vest za Srbiju. Zato da rezimiramo mislimo da u ovom trenutku i pri ovim odnosima snaga nisu realni izbori, a ako ih bude pre će to biti na jesen. Kako vidimo unutar vlade se pravi kompromis oko želje da ova koalicija opstane u kome se stvara i novi odnos snaga unutar vlade.

(Vidovdan.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *