Дачићева дипломатија

Dačićeva diplomatija

26 jula 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

Debelom srpskom uvu prija kad se Slovenci pitaju „vodi li to Ivica Dačić slovenačku spoljnu politiku“ poslije odluke vlade u Ljubljani da na proslavu „Oluje“ ne pošalje tri aviona i 20 gardista. U bliskoj vezi s tim događajem je i srebrenička trgovina nevinim dušama gdje, za divno čudo, Srbi nisu ispali najgluplji u društvu. Poslije izrežirane srebreničke drame, Vučić je poentirao, pozvavši članove Predsjedništva BiH u goste. Svijet je pozdravio ovaj gest, kao i Dačićevu diplomatsku akciju.

Sve je to lijepo, ali „ne lovi miša“! Vazduh oko nas ozbiljno se zgušnjava, a Zapad najavljuje reviziju Dejtonskog sporazuma, što otvara mogućnost novog rata u BiH, dok se Albanija i Šiptari sa Kosova šepure. Balkan je opet bure baruta. Srbija je danas ranjiva, može da pukne po svim šavovima, nije država dorasla metežu i podzemnim bitkama u kojima se našla. To najrječitije ilustruje jedan račun za struju. Riječ je o dugu od dvije milijarde dinara, koliko Fabrika stakla u Paraćinu treba da plati „Elektroprivredi Srbije“.

Sve je počelo 10. septembra 2012. kada je tu fabriku kupio kontroverzni bugarski biznismen Cvetan Vasilev za 35 miliona evra. Na svečanoj primopredaji predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je da su „ovakve privatizacije potrebne Srbiji“. Interna saznanja govore da su Vasileva doveli Nikolićevi savjetnici iz nekih svojih računa. Uz njihovu pomoć, on je u Beogradu kupio i kuću. Srpska javnost je o Vasilevu saznala nešto više u jesen 2015. kada je bugarski Interpol raspisao crvenu potjernicu za njim, jer je otkrivena basnoslovna pljačka privatne banke u kojoj je on bio akcionar. Desetak dana kasnije, srpska policija uhapsila je Vasileva u Beogradu.

Tu na scenu stupa mračna strana politike u Srbiji. Srpske vlasti ne stavljaju uhapšenog Vasileva u ekstradicioni pritvor, već nečijom moćnom voljom on ostaje u „kućnom pritvoru“ u svojoj vili u Beogradu. Od tog dana do danas srpske vlasti nisu saopštile da li je Vasilev izručen Bugarskoj ili je još u Beogradu? Zna se da su Nikolićevi savjetnici tražili da se Vasilevu da srpsko državljanstvo. Da li ga je dobio?

Za sve ove radnje od početka je znao cijeli državni vrh, pa zbog toga stajem u odbranu Cvetana Vasileva. Poslije ovakvog VIP tretmana, struja je zaista minorna stavka. Uostalom, nije Cvetan Vasilev samac u paralelnom životu Srbije. Srbija nije država, ona je dogovorna interesno-trgovačka zona za odabrane. Da smo imali državu, ne bi bilo Srebrenice, Hrvati ne bi slavili „Oluju“, a gospodin Vasilev gostovao bi isključivo u tabloidima.

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *