Дачин свет у сликама

Dačin svet u slikama

21 avgusta 2017

DVE i po godine je maleni Danilo Bijelović naizgled nezainteresovano posmatrao kako druga deca slikaju sa Majom Stojanović, pre nego što je iz ruku ove akademske slikarke uzeo kist – i zaljubio se „na prvi potez“. Od prošlog proleća, desetogodišnji Dača predano oslikava platno za platnom, a jedan od desetak njegovih akrila na platnu, mahom prizora cveća, livada i šuma, prvi put je izložen u Danilovom rodnom Vrbasu na grupnoj izložbi povodom Dana mladih, 12. avgusta.

– Ključ je upravo u Maji (Stojanović), slikarki iz Vranja koja drži časove članovima Društva za podršku osobama sa autizmom Novi Sad – otkriva Danilov otac Boris Bijelović, predani socijalni radnik i humanitarni aktivista, koji je godinama noćima iščitavao svu dostupnu literaturu o autizmu, ne bi li naučio ono što je Maja instinktivno osetila i razumela: deca sa autizmom uvek će na pritisak reagovati otporom.

– Pune dve i po godine ona je bez ijedne reči „puštala“ Daču da gleda njene mlade polaznike dok slikaju, ne pokazujući nikakvo interesovanje – priča Boris. – Ona je čekala, bez ikakvog forsiranja, da bi mu, u pravom trenutku, ponudila da proba. A Danilo se od tada beznadežno zaljubio u slikarstvo. Neverovatno je iskustvo za nas roditelje posmatrati izraz lica deteta pred slikarskim platnom, to su trenuci u kojima je on u potpunosti usredsređen, fokusiran na to što radi, što je gotovo nepojmljivo za jedno dete koje ne može da savlada mnoge elementarne životne funkcije.

Na početku svake slikarske sesije Maja ima „obavezu“ da poljubi svog štićenika, a na svakih desetak minuta slikanja sledi nova „tura“ zagrljaja i poljubaca. I tako nastaju Dačine umetničke vizije livada, jorgovana u cvatu, šuma, ali i slika koju su simbolično nazvali „Feniks“ a za koju samo mladi umetnik zna šta predstavlja… Inače obožava prirodu i da može, „ne bi se vadio“ iz parkova, kaže dečakov otac, osnivač udruženja „Multiart“ koje je organizovalo i kamp u Gučevu za decu sa teškoćama u razvoju, gde su i nastale slike izložene u Vrbasu.

– Ključ je u podršci i beskrajnom strpljenju, pre svega – veruje Boris. – Kada dete sa autizmom otkrije kanal putem koga može da se iskaže, ono će biti ispunjeno i srećno. U udruženju imamo dete sa autizmom koje besprekorno skida ritam bubnjeva, sa njim će početi da radi neko ko mu može pomoći u razvijanju talenta.

Boris Bijelović ističe da se ne radi samo o Dači niti o njegovoj ljubavi prema slikanju, već pre svega o potvrdi i promovisanju mogućnosti dece sa autizmom:

– Jer ako Danilo, koji ima najteži oblik autizma, nešto može, onda to može skoro svako dete sa autizmom ako mu se pruži prilika. A to je baš ono što ja pokušavam da promovišem i na čemu radimo.

ŠKOLA I U VRBASU

OD septembra će udruženje „Multiart“ angažovati Maju Stojanović da radi i sa decom u Vrbasu, pored angažmana u novosadskom Društvu za podršku osobama sa autizmom. Časovi će za mališane biti besplatni, kao i materijal, roditelji će prve slike nositi kući a u planu su i prodajne izložbe poput ove nedavne.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *