DAILY MAIL: Руске подморнице могу онеспособити британске подморске стратешке каблове

DAILY MAIL: Ruske podmornice mogu onesposobiti britanske podmorske strateške kablove

23 maja 2023

RUSKE podmornice mogle bi da ugroze infrastrukturu Velike Britanije i dovedu do „kritičnog scenarija“, objavio je Daily Mail.

Komentator tog britanskog lista Kris Plezans dodatno je ukazao:„Postoje sve veći strahovi da bi Rusija mogla da atakuje naše kablove za napajanje i prenos podataka, efikasno ih odsecajući od globalne mreže. To bi ugrozilo život u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Prema njegovim rečima, ruski udar na te kablove mogao bi da dovede do „katastrofalnih posledica“ po britansko zdravstvo, privredu i snabdevanje strujom, rad interneta, mobilne komunikacije i internet-usluge.

Ministar odbrane UK Ben Volas upozorio je da Moskva može da izvede „osmišljen na (britanske) podmorske energetske i komunikacione linije“.

Naveo je da diverzantske operacije mogu da izvode i ronioci i male podmornice na daljinsko upravljanje.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak već komentarisao mogućnost oštećenja britanske energetske i komunikacione infrastrukture. Tako je 2017. godine, dok je bio poslanik, ukazao da „katastrofalno oštećenje podmorskih kablovskih mreža može biti rezultat neprijateljskih akcija“ i da je pretnja istog nivoa kao i nuklearni napad.

Istom prilikom je rekao da debljina kritičnih kablova „nije veća od debljine baštenskog creva“ i da za njihovo presecanje nisu potrebne nikakve posebne veštine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Hector says:

    Drž' te lopova. Za sabotažu na dve linije gasovoda na dnu Baltika, od vitalnog interesa za britanskog arhineprijatelja, Rusiju i Anglosaksoncima prinudno poslušnu Nemačku, kralj deli ordenje državnim teroristima u službi krvave Krune. Komunikacioni kablovi na dnu Atlantika su, pak, svetinja u koju ne sme da se dira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *