ДАЛАС МЕКГРЕГОР ОТКРИО: Бомбардовање СРБА 1999. и агресија на СРЈ нбила је проба за РУСЕ

DALAS MEKGREGOR OTKRIO: Bombardovanje SRBA 1999. i agresija na SRJ nbila je proba za RUSE

13 marta 2023

JOŠ 1995. godine Zapad je odlučio da ukloni Miloševića sa vlasti i da pokuša da Srbiju potčini NATO, a kosovski Albanci su bili samo instrument. U današnjem sukobu u Ukrajini dešava se slična stvar, Ukrajinci su takođe instrument. U tom sukobu pobediće Rusija jer je to za nju odsudna bitka i borba za pravednu stvar.

Ovako, na pitanje da li zapadni centri moći uporno pokušavaju da kreiraju svet po svojoj meri, za „Novosti“ odgovara Daglas Mekgregor, savetnik šefa Pentagona za vreme Trampove administracije. Ovaj penzionisani pukovnik američke vojske, ratni heroj Zalivskog rata i nekadašnji savetnik šefa Pentagona, u ekskluzivnom razgovoru za naš list, nedvosmisleno poručuje da važenje međunarodnog prava zavisi od spremnosti velikih sila da ga primenjuju:– Mislim da je razumno definisati legalan pristup globalnom zajedničkom dobru, ali ne mnogo više od toga. Svaki region sveta ima svoje stavove o tome šta je ispravno, a šta nije. Svi moraju da nauče i da poštuju ove razlike kako bi izbegli sukob.

*Kako danas, sa ove vremenske distance posmatrate prvi NATO rat u Evropi, besomučno bombardovanje Srbije i SRJ 1999?

– Uvek su postojale (mnoge) alternative upotrebi te sile, ali Klintonova administracija koju je tada na tlu Evrope snažno podržala Blerova vlada, kategoričkih je odbacila. U retrospektivi tih događaja nije nerazumno tvrditi da je pokušaj da se Srbija bombama natera da kapitulira, na mnogo načina bila svojevrsna generalna proba za ono za šta se Bajdenova administracija nadala da mi mogla da bude kapitulacija Rusije pred SAD i NATO, a sve u svetlu sukoba u Ukrajini.

* Kako zaustaviti rat u Ukrajini?

– Kada bi Vašington bio spreman da prizna da Moskva ima legitimne interese za svoju nacionalnu bezbednost u Ukrajini i na Crnom moru, pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini mogli bi da se održe sutra ujutru. Nažalost, Vašington odbija da prizna bezbednosne interese Rusije. Ukrajinska neutralnost, po austrijskom modelu, uvek je bila prihvatljiv ishod za Evropljane, ali rešenost Vašingtona da uključi Ukrajinu u NATO i učini ovu zemlju neprijateljskom prema Rusiji sprečavaju mirni ishod.

* Utisak je da zapadni političari žele da ponize Rusiju?

– Globalističke elite koje trenutno vladaju zapadnim svetom vide evropske zemlje i Sjedinjene Države kao denacionalizovane kroz preobrazovanje, nekontrolisanu imigraciju i njihovu integraciju u međunarodni finansijski sistem kojim dominira američki dolar. Rusija, zajedno sa Kinom, Indijom i mnogim drugim zemljama, predstavlja ozbiljan izazov za ovu politiku. Rusija se tu smatra arhineprijateljem.

*Da li je moguće da Rusija poklekne pred Zapadom?

– Rusija će prevladati u ukrajinskom sukobu jer drži strateški visoku poziciju. Ruska stvar u ovom ratu je pravedna. Osim toga, na Zapadu, ako mogu tako da se izrazim, nema apetita za rat sa zvaničnom Moskvom.

* Kako gledate na Evropu posle ovog sukoba na istoku?

– Teško je zamisliti opstanak NATO i Evropske unije posle ukrajinskog sukoba. Tehnički gledano, pokušaj uništenja gasovoda na severu Evrope je bio čin rata protiv i Rusije i Nemačke. Rezultat toga je da, kako konflikt dalje odmiče, pokazuje se sve više koliko se evropski strateški interesi duboko razlikuju jedni od drugih i od Sjedinjenih Država.

* Konačno, kako je moguće da granice Srbije Zapadu nisu važne, a ukrajinske predstavljaju „svetinju“?

– Kosovo je za SAD bila prilika za snažnije ostvarivanje američkih ciljeva na tom prostoru još od 1995. godine. Ukrajina je tu još jedno sredstvo za postizanje tog cilja. Vašington ne zanima to što je Ukrajina efektivno uništena. SAD su spremne da nastave da žrtvuju Ukrajinu, smatrajući da ovaj rat doprinosi propasti Rusije.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Pa i mi svi smo pričali i upozoravali da je bombardovanje Srbije proba za Ruse. Da je Rusija tada samo pokazala nameru da bude sa naše strane, da to shvate ozbiljno i ovi američki zločinci, oni se ne bi usudili da nas bombarduju. Ali nažalost, Rusija tada to nije bila u stanju zato što je njen predsednik Boris Jelcin bio američki pajac, ne samo agent. ……………Sada je već malo teža situacija, zato što bi Rusija sada morala svoju ozbiljnost da dokazuje samo bacanjem nekoliko raketa po Prištini.

  2. Tricikl says:

    Ali preduhitrili ih Rusi. Pa neka se sada drze dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *