Dalekosežne posledice po budućnost Kosova!

Dalekosežne posledice po budućnost Kosova!

30 jula 2014

gardijan4Podizanje optužnica protiv vodećih političkih ličnosti na Kosovu za zločine tokom 1999. godine „imaće dalekosežne posledice po budućnost Kosova“, piše danas britanski list „Gardijan“.

To će takođe, kako se ocenjuje, „prirediti neprijatnost vladama Sjedinjenih Država i zapadno-evropskih zemalja koje su s oduševljenjem pružale podršku rukovodstvu OVK tokom i posle rata“.

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson, rekao je danas predstavljajući izveštaj, da je „sam vrh“ Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK) bio predmet istrage njegovog tima.

On je takođe naveo da „procesuiranje takvih zločina (trgovine organima)…zahteva izvestan nivo dokaza koje još nismo obezbedili“.

„Posle 15 godina, imamo čvrstu informaciju da su se te stvari događale, ali ne i fizički dokaz. Nema tela, nema imena žrtava“, rekao je Vilijamson za „Gardijan“ i izrazio nadu da će se dodatni dokazi pojaviti narednih meseci.

Optužnice ipak ne mogu biti podignute dok se ne formira specijalni sud za te slučajeve, verovatno u Holandiji, a njegovo osnivanje je blokirano zbog birokratskih procedura u Evropskoj komisiji i političke krize na Kosovu, navodi britanski list.Stvaranje specijalnog evropskog suda zahtevalo bi promenu kosovskog ustava, a za to je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, podseća „Gardijan“.

Teoretski, osumnjičeni bi mogli da iskoriste svoju političku moć da opstruišu istragu, kaže Vilijamson, ali napominje da bi se oni onda suočili sa suštinskim otporom unutar samog Kosova.

„Mislim da bi im politički bilo teško da pokušaju da blokiraju to. Ako pristup EU ne funkcioniše, najverovatnija alternativa je nešto što bi formirao Savet bezbednosti UN, a većina na Kosovu se tome protivi“, naveo je Vlijamson.

Prema njegovim rečima, osumnjičenima bi „teško moglo da prođe da tvrde da deluju u interesu Kosova, dok se istovremeno protive pravdi da bi spasili svoju kožu“.

„Postoji veliki pritisak da se ovaj posao dovrši i ljudi širom političkog spektra su mu pružili javnu podršku, tako da sam ja optimista“, poručio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *