DALI DINAR DA UĐU… – Hrvatskoj sve teže od pristupa EU

DALI DINAR DA UĐU… – Hrvatskoj sve teže od pristupa EU

12 decembra 2013

hrvatska-eu-croazia-ue-1-1114233086Šest meseci od hrvatskog ulaska u Evropsku uniju Brisel je odbio hrvatski budžet za sledeću godinu i zatražio od vlade da provede rigorozne mere štednje. Najnezadovoljniji su ipak sami građani, svesni da od ulaska Hrvatske u EU zemlja nije dobila ništa. Iako još nema konačne računice, čini se da je „članarina“ za prvih pola godine koštala više nego što je Hrvatska uspela da izvuče iz fondova. Hrvatska ostaje među malobrojnim članicama EU koja i dalje pliva u recesiji i koju ne očekuje značajniji privredni rast.

Argument Zagreba da ne može da se izbegne rast deficita Brisel naprosto ne prihvata, tako da za Hrvatsku sledi verovatno i najteža godina od osamostaljenja. Naime, već od 1. januara zemlju čeka vraćanje rekordno visokih kredita, a budžet se ionako teško puni, jer je ekonomija na samoj ivici propasti. Baš kao i mnoga preduzeća, a Hrvatska je patentirala originalni recept da se predstečajnim nagodbama pomogne „podobnim“ firmama, a druge pusti niz vodu. Tako se broj nezaposlenih bliži rekordu svih rekorda, od preko 400.000, a i sam premijer nemoćno je pre koji dan priznao riječkim studentima da nema novih radnih mesta.

Sindikati su sve nezadovoljniji i najavljuju već početkom godine generalni štrajk, ali takvih najava je već bilo, a hrvatska politička jesen ipak je prošla relativno mirno. Poziv sadašnje leve vlasti da treba vratiti optimizam u Hrvatskoj zvuči gotovo tragikomično, a bezbedna je samo armija zaposlenih u ministarstvima, raznim kancelarijama i javnoj upravi, koji krizu nisu ni osetili. Država uporno štiti samo one koji ništa ne rade i primaju sigurno novce sa strane. Ali Hrvatska tako više neće moći dugo.

USVAJANJE

Hrvatska vlada usvojila je predlog zakona o životnom partnerstvu koji će omogućiti da se kod matičara registruju veze istopolnih partnera, ali bez prava usvajanja dece.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *