Дамаск оптужио САД да војно помажу терористичким формацијама у Сирији

Дамаск оптужио САД да војно помажу терористичким формацијама у Сирији

29 септембра 2018

ВОЈНЕ снаге САД, Турске и Француске треба одмах да напусте Сирију, изјавио је данас у Њујорку шеф сиријске дипломатије Валид Муалем позивајући сиријске избеглице да се врате у земљу.

„Те снаге морају одмах и безусловно да се повуку“, рекао је Муалем на годишњем заседању Генералне скупштине УН уз оцену да је међународна коалиција предвођена САД незаконито распоређена по Сирији „под изговором да се бори против тероризма“.Муалем је посебно нагласио да Американци и њихови партнери из коалиције „војно подржавају терористе“ у Сирији. Додао је да се циљеви САД и њихове коалиције поптуно поклапају са циљевима теористичких формација које ратују против Сирије.

Шеф сиријске дипломатије посебно је оптужио САД да су потпуно разориле град Рака.

Сиријски министар је рекао да је борба против тероризма „скоро завршена“ и додао да ће сиријске власти окончати ту борбу кад се „буде очистила од свих терориста и нелегалног присуства страних снага“.

Према његовим речима, ситуација на терену је „сигурнија и стабилнија“, и испуњени су сви услови за добровољни повратак избеглица.

„Врата су широм отворена и сви Сиријци у иностранству могу да се врате“, додао је Муалем наводећи да ће сиријске власти учинити све да олакшају повратак избеглица.

Муалем је рекао да је Сирија затражила међународну помоћ за повратак избеглица, али је додао да неке земље „пропагирају ирационални страх, политизују то питање које треба да буде само хуманитарне природе“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u