Дан Његошевог рођења Црногорци неће славити

Dan Njegoševog rođenja Crnogorci neće slaviti

30 decembra 2016

petar-petrovic-njegos_620x0

CRNOGORCI neće slaviti dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. novembar, kao državni praznik!

Kabinet Duška Markovića u sredu je povukao iz skupštinske procedure izmene Zakona o državnim praznicima, kojima je bilo predviđeno da se ovaj dan praznuje.

Izmene zakona podržali su pre nekoliko dana članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kada su „utvrdili“ Njegošev dan kao crnogorski praznik kulture. Nažalost, ova poslednja vladina odluka nadovezuje se na kontinuirano višegodišnje marginalizovanje vladike Rada, koji u Montenegru postaje „persona non grata“!

– Doprla je nova vest, Njegoš nije za praznovanje. Mislim da je organ koji je takvu odluku doneo u pravu. Nije Njegošev datum rođenja značajan za ovu Crnu Goru u kojoj se više ne govori njegovim jezikom niti pismom, gde se više ne azbuči niti ćiriliči – kaže za „Novosti“ Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore. – Podržavam odluku da o Njegošu ne mogu niti imaju moralni kredibilitet da odlučuju oni koji su prećutali, istina i nagrađivali, one koji su po belom svetu pričali kako je Njegoš genocidni pesnik, da je falsifikator istorije, da je izmislio istragu poturica i drugih fukarluka koje čovek ne može ni da izgovori, a kamoli napiše.

Veselin Matović, urednik časopisa „Slovo“ za srpski jezik, književnost i kulturu, kaže da je Crna Gora u svojim školama ućutkala Njegoša, glavnog svedoka njenog otpadništva.

BOŠNJACI

POVODOM obeležavanja dva veka od Njegoševog rođenja, potpredsednik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić (sa kojima DPS i danas deli vlast) izjavio je da je taj događaj bio dobar povod da se sagleda delo vladike Rada i da se makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vređaju muslimane.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Svakom je diktatoru došao kraj,pa će i Milu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *