„Дан одлуке“ посвећен Манди

„Dan odluke“ posvećen Mandi

29 oktobra 2016

kul-dan-odluke-2

POTRAGA za smislom u svetu koji ne nudi nikakva rešenja, tema je komada “Dan odluke” Kita Redina (američkog glumca i dramskog pisca), koji pred gledaoce Večernje scene Pozorišta “Boško Buha” izvodi reditelj Marko Manojlović: premijerno izvođenje je u petak, u UK “Vuk Karadžić”.

Ekipa “Dana odluke” predstavu posvećuje “uspomeni na dragog upravnika i prijatelja Milorada Mandića Mandu, s kojim je započela projekat”, a u planu je i obnova njegovog poslednjeg naslova na sceni “Buhe”: novog Kapetana Kuku, s posebnim pijetetom, preuzeće Dejan Lutkić.

– Odavno nam se usadio osećaj da je sve poznato i da više ništa nema previše smisla, da teško prepoznajemo ideju za koju se vredi bezrezervno boriti – kaže reditelj Marko Manojlović, kome će to biti treća predstava na “Buhinoj” sceni. – Komad sam pronašao u Njujorku i odmah mi se dopao. Junak priče je mladi čovek koji veruje da njegov život zaslužuje velike stvari, a bez te vere i strasti nema ni napretka.

Glavnu ulogu igra Marko Grabež, čiji se junak još u mladom i nezrelom dobu, (kao i ostali vršnjaci) nalazi pred velikim životnim odlukama, poput izbora budućeg puta i zanimanja. Odgovor do kog dolazi u svojim traganjima, ponekad ostaje nepoznat i odraslima: ključ u radosti stvaranja.

Mladi Bil se odlučuje za tu vrstu okršaja, ali u njoj neće uvek imati podršku roditelja (Zoran Cvijanović i Katarina Gojković), pogotovo službenika koji mu podmeću klipove pod noge i podsećaju da život nije ono što zamišlja. Tako, stalno nailazi na iste ljude, pa je “logično” da svu četvoricu službenika tumači isti glumac – Nenad Nenadović. Igraju i Andrijana Oliverić, Nemanja Oliverić, Katarina Marković, Aleksandar Milaković, Vladan Dujović i Draga Đurić.

DVA IZBORA

BIO sam zapanjen kada sam shvatio koliko je teško živeti na ovom svetu i upitao sam se da li ikako možemo da nađemo nekakvu sigurnost. Došao sam do dva zaključka: ili možemo da sagradimo bunker i sakrijemo se, ili možemo da naučimo da se nosimo sa ovim svetom – ističe pisac Kit Redin.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *