Dan pobede u Moskvi i Putinov govor

Dan pobede u Moskvi i Putinov govor

9 maja 2013

PutinRedArmy„Rusija će učiniti sve da očuva mir i da se izbegnu novi ratovi“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na vojnoj paradi u Moskvi povodom 68 godina od pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu /1941-1945/.

„Sećamo se šta znači tragedija rata i zato ćemo učiniti sve da se niko ne usudi da pokrene novi rat, da ugrozi našu decu, našu otadžbinu. Učinićemo sve da se ojača bezbednost na našoj planeti“, poručio je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da je pobeda sovjetske armije u maju 1945. godine potvrđuje da treba afirmisati život bez rata. Ruski predsednik ističe da pobeda sovjetskog naroda simbolizuje vernost otadžbini, jedinstvo multinacionalnih naroda Rusije, posvećenost svom poreklu i svojoj istoriji. Nakon govora predsednika Rusije i intoniranja himne održan je svečani defile jedinica.

Tradicionalnu vojnu paradu otvorili su bubnjari Moskovske vojne muzičke škole, a na Crvenom trgu prodefilovali su nastavnici i studenti vojnih škola, vojnici Tamanske i Kantemirovske divizije, kao i posebna motorizovana streljačka brigada Moskovskog vojnog okruga.

U defileu su bili i pripadnici padobransko-desantnog puka Vazdušno- desantnih trupa, brigade mornaričke pešadije Baltičke flote, bataljon Unutrašnjih jedinica MUP Rusije, polaznici Moskovskog vojnog instituta, prenosi „Glas Rusije“.

Potom je preko Crvenog trga prošla kolona oklopnih vozila „tigar“ i kolona oklopnih transportera BTR 82A, koji na paradi učestvuju prvi put. Kolonu oklopnih transportera zamenili su tenkovi T 90, samohodne haubice „Msta-s“. Rusku protivraketnu odbranu na Crvenom trgu predstavljali su kompleksi „Pancir-S1“ i čuveni sistemi S-400 „trijumf“. Na kraju je bilo predstavljeno strateško naoružanje Rusije – raketni sistemi „iskander-M“ i „topolj-M“.

Nad centralnim trgom Moskve preletelo je ukupno 68 modernih letjelica Ratnog vazduhoplovstva: helikopteri i lovci, transporteri i bombarderi. Vazduhoplovni deo parade otvorio je višenamenski transportni helikopter Mi-26 i četiri Mi-8 sa zastavama Rusije, Oružanih snaga i Ratnog vazduhoplovstva. Tradicionalnu demonstraciju vazdušnih „kolona“ završile su pilotske grupe Ratnog vazduhoplovstva. U jedinstvenom stroju nad Crvenim trgom proletelo je i pet lakih lovaca Su-27 i četiri teška udarna MiG-29, demonstrirajući originalnu vazdušnu figuru – „kubanski dijamant“.

Vojna parada završena je kompozicijom Vasilija Agapkina „Opraštanje slovenske žene“ – maršom komponovanim pre više od sto godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *