Дан сећања на Јадовно

Dan sećanja na Jadovno

13 juna 2015

n0j16xop3he90kyjhc5x0ki1j9yU organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije Gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i ove godine obilježit će se Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u historiografiji poznatiji kao Jadovno, otvoren je 21. aprila 1941. Zatvoren je između 15. i 20. augusta 1941. na zahtjev talijanske vojske. Uz jasenovački kompleks, ovaj koncentracioni logorski sustav najveće je stratište ubijenih za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Jedino izvjesno na Jadovnom bila je smrt. Životni izgledi zatvorenika mjereni su nezamislivom mržnjom, ustaškim mučenjima i planskim pogubljenjima. U neobilježene velebitske jame i u dubine Jadranskog mora pobacana su tijela desetine hiljada žena, djece i muškaraca. Daleko najveći broj žrtava su bili Srbi, potom Židovi i nekoliko desetina Hrvata te pripadnika drugih naroda. Bili su to seljaci, građani, omladinci, studenti, prvaci sportskih natjecanja, sveštenici, zanatlije, trgovci i umjetnici koji su dopremani iz svih krajeva Nezavisne Države Hrvatske. Njihovi posmrtni ostaci ostali su nesahranjeni, a istina o njihovom stradanju gotovo zaboravljena.

Najpoznatije stratište tog logorskog kompleksa je Šaranova jama, u čijoj blizini je 1988. podignut spomenik žrtvama logora Jadovno, rad kipara Ratka Petrića. Kraj centralnog spomenika, koji je srušen 1991. i obnovljen 2011. godine, održava se komemoracija u znak sjećanja na žrtve koje su ubijene u ovom logorskom sustavu.

Zainteresirani za odlazak na komemoraciju mogu osigurati svoje mjesto u autobusu koji polazi iz Zagreba na telefon 01/4886 384 ili na e-mail marija.crnogorac@snv.hr.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Splićo says:

    Počast žrtvama. Amen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *