Дан сећања

Dan sećanja

2 jula 2015

strbac_547664Piše: Savo Štrbac

Premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je 26. juna da su vlade Srbije i Republike Srpske nakon zajedničke sednice donele odluku da zajednički obeležavaju 5. avgust kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe. Istog dana, Vesna Pusić, potpredsednica hrvatske vlade, poručila je kako proslava godišnjice „Oluje” nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kad je „zločinačka Miloševićeva politika, koja je počela rat, 5. avgusta 1995. u Hrvatskoj definitivno poražena i okončana”.

Ne začuđuje brza i neobično oštra reakcija Vesne Pusić pošto istog dana Hrvatska slavi dva državna praznika: Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Nakon objavljivanja vesti o Danu sećanja, „Veritasu” su se počeli obraćati Krajišnici s pitanjem da li ćemo i mi ove godine menjati dosadašnju praksu, po kojoj su prethodnih devetnaest godina 4. avgusta, kada je započela „Oluja”, širom sveta služeni parastosi žrtvama. Naime, u prvi mah smo, valjda zbog blizine ta dva datuma, pomislili da se najavljeni Dan sećanja odnosi samo na žrtve i prognanike iz „Oluje”, ali kad se malo bolje pogleda Vučićeva izjava, onda se može zaključiti da će se Srbi toga dana sećati svih svojih žrtava i prognanika, kako iz ratova devedesetih tako i onih prethodnih.

Iako u ovom trenutku ne znam kakvim će sve manifestacijama vlade Srbije i Srpske obeležiti taj dan, teško mi je i zamisliti da će u njegovo obeležavanje utrošiti energije, vremena i novca makar približno koliko će Hrvatska. A kada se u istom danu obeležava isti događaj u različitim državama s različitim predznakom, onda je, po logici stvari, teže izboriti se za širu medijsku pažnju, zbog koje se, najčešće, barem u novije vreme, i obeležavaju ovakvi datumi.

Dakle, ja sam shvatio da će Srbi i dalje obeležavati pojedine događaje iz bliže i dalje prošlosti, pa tako i Krajišnici godišnjicu „Oluje”, u dane na koje su to i do sada činili, a da će aktuelna vlast dve (preostale) srpske države na Dan sećanja iskazati jedinstvo u obeležavanju mnogih tragičnih događaja u zajedničkoj, bližoj i daljoj istoriji, što je do sada najčešće bilo prepušteno nevladinim organizacijama, dok se učešće vlasti uglavnom svodilo na prisustvovanje njenih predstavnika parastosima.

A povodom izjave Pusićeve da je zločinačka Miloševićeva politika počela rat u Hrvatskoj, podsećam na ono što je Franjo Tuđman izjavio 24. maja 1992: „Rata u Hrvatskoj ne bi bilo – da ga Hrvatska nije želela.”

„Peti avgust 1995. dan je kada je Hrvatska, koja je četiri godine bila presečena i okupirana Miloševićevom vojskom i milicijama, ponovo ujedinila svoju teritoriju. To je omogućilo završetak rata i to je ono što Hrvatska slavi i što bi svi trebalo da poštuju”, dodatno je pojasnila ministarka Pusić.

Sve da je tako, kako razlučiti šta je vrednije: „okupirana” teritorija od 10.400 kvadratnih kilometara sa više od 220.000 domicilnih ljudi ili ta ista „ujedinjena” teritorija bez svih tih ljudi, pa makar bili i Srbi. Odgovor na ovo pitanje je ujedno i odgovor na pitanje treba li „Oluju” slaviti, žaliti ili tihovati.

(Politika)

KOMENTARI15 komentara

 1. Splićo says:

  Savo, nema više Jugoslavije. Svaka država sama odlučuje o svojim državnim praznicima. Vi slobodno slavite što vas je volja, nastavite veličati svoje ratne zločince, od Draže do Arkana, to je vaš problem. Isto tako mi ćemo slaviti svoju oslobodilačku akciju i to je naša stvar, na koju Srbi i Srbija ne mogu utjecati, jer vas se uopće ne pita za mišljenje.

 2. odgovor splici says:

  Spadas u grupu covjekomrzaca(ne srbomrzaca),prednost dajes terra materi a ne homosapiensu.Nista cudno,tudjman vam je jos za zivota zamjenio softver;jedina razlika sto sad ne vicete sieg heil vec bog-bog.

 3. Splićo says:

  @odgovor splici Apsolutno je svejedno što god da napišeš. Poanta i dalje ostaje ista. U svojoj kući radite što vas je volja i mi ćemo kod nas raditi što je nas volja. Vi imate svoje viđenje 90-ih, mi imamo svoje i uzalud vam je nastojanje da drugima namećete svoj stav. Niti je kulturno, niti ima smisla.

 4. KIKI says:

  Boze,koliki je RETARD ova Pusicka!!!Podhitno poslati je na lecenje u Popovacu. Uostalom takvih je u hrvatskoj 99,9%,NISTA NOVO!

 5. Splićo says:

  @KIKI Što je Lušić krivo rekla? Htjeli ste Veliku Srbiju, počinili ste etnička čišćenja u tuđim zemljama i izazvali ČETIRI rata 90-ih te popušili u sva četiri, sasvim zasluženo.

 6. Bariša says:

  Splićo, crvi ti ga pušili i zmije zvečarke, ne laprdaj gluposti.

 7. Splićo says:

  @KIKI O, nešto sam krivo napisao? Niste htjeli Veliku Srbiju? Niste etnički očistili sve nesrbe iz okupiranih područja Hrvatske i BiH? Niste vodili ratove 90-ih? :-D

 8. Splićo says:

  @Bariša Pravo hrvatsko ime. ;-)

 9. KIKI says:

  @splico, RETARDU BOLESNI,LECI SE...

 10. Splićo says:

  @KIKI Oho, boli te istina? Meni se čini da bi ti trebao liječit živce, a ne bi ti loše došlo ni par sati bontona.

 11. odgovor splici says:

  @kiki Molim te ne ometaj splicu,on je predstavnik vecine hrvata.Samo ti splico nastavi svojim ,,mudrim i emancipovanim rijecnikom,,BOG_BOG

 12. Splićo says:

  @odgovor splici Pozdrav i tebi.

 13. Keserovic D. says:

  Splico Super si naucio historiju iz Tudjmanove citanke,da i "branitelji"su tako govorili na tv. hahahahaha

 14. Splićo says:

  @Keserovic D. ....................../´¯/) ....................,/¯../ .................../..../ ............./´¯/'...'/´¯¯`·¸ ........../'/.../..../......./¨¯\ ........('(...´...´.... ¯~/'...') .........\.................'...../ ..........''...\.......... _.·´ ............\..............( ..............\.............\... :-D

 15. Keserovic D. says:

  Splico, Super ti si nas idol! Ahahahahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *