Данак промаји и седењу: Укочени и немоћни

Danak promaji i sedenju: Ukočeni i nemoćni

30 juna 2017

Promaja ubija – ovom parolom se vode ljudi na Balkanu. Većina sveta ne veruje u postojanje ove opasne boljke, ali žitelji ovog podneblja plaše je se kao đavo krsta. Vreba između otvorenih prozora, uvlači se uglavnom pod kičmu, pa su leđa ta koja prva stradaju. Napolju je toplo, nema vazduha, znojenje je svakodnevna pojava, otvaraju se prozori ne bi li od spolja ušao spas.

Ustajete ujutru, tačnije pokušavate da se dignete iz kreveta i probada vas strahovit bol u leđima. Ne možete da se maknete. Dijagnoza – ukočenost mišića. Bol može da zahvati gornji deo kod lopatice ili umrtvi lumbalno područje. Ipak, nije samo promaja ta koja može čoveka da baci u krevet. Napetost mišića, nepravilno vežbanje, povreda ili loše držanje takođe mogu da izazovu ukočenost.

Blagotvorne masaže

Terapija zavisi od osobe do osobe i od samog uzroka zbog kojeg su nastale tegobe. Većini pomažu vežbe istezanja i jačanje ovih mišića. Ako osete da su nakon dugog sedenja u kancelariji na pragu da legnu u krevet, odlaze na relaks masaže koje su sve popularnije.

Uobičajeni uzroci su, kako tvrde stručnjaci u 21. veku, neprirodni položaj, tj. loše držanje leđa na radnom mestu. Ako se mišićima ne dozvoli odmor i konstantno su pod stresom, oni postaju kruti.
Recepti za borbu protiv ukočenosti su različiti. Pojedinci se drže tradicionalnih metoda lečenja koje iziskuju obloge i mirovanje.

Drugi, ukoliko im se ovaj problem često javlja, odlaze kod lekara kako bi odredili uzrok. Tamo najčešće dobijaju tablete za bolove i smirenje kako bi opustili mišiće, dok u najgorim slučajevima lekari posežu za injekcijama. Dobra strana ove boljke jeste što uglavnom kratko traje. Nakon samo nekoliko dana čovek može da se vrati uobičajenim aktivnostima, brzo zaboravljajući da je ikada osetio strahovit razarajući bol u leđima kad god se pomeri ili čak udahne.

Jačanje stomačnih mišića

Mišići leđa mogu da budu posebno ugroženi ako osoba ima slabe stomačne mišiće. Jak trbušni zid pruža podršku leđima. Kruti i slabi mišići leđa mogu lakše da se povrede za razliku od onih koji su jači i opušteni. Stoga treneri često insistiraju da se dame u teretani, osim vežba za zatezanje nogu i zadnjice, malo više fokusiraju na jačanje stomaka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Biser says:

    "Recepti za borbu protiv ukočenosti su različiti." Eto svašta. Ja se borim da se ukočim a oni da se ne ukoče. Šta meni tu nije jasno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *