DANAS JE 8. MART – DAN ŽENA: Znamo li zašto obeležavamo ovaj dan?

DANAS JE 8. MART – DAN ŽENA: Znamo li zašto obeležavamo ovaj dan?

8 marta 2014

33296_Zetkin-ClaraMeđunarodni dan žena, 8. mart, danas će u Srbiji biti obeležen nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na položaj, prava, dostignuća i mogućnosti žena.

Iako se nekada 8. mart obeležavao glamuroznije, sagovornice Tanjuga se slažu da je važnije da se o damama vodi računa tokom cele godine, odnosno da se poštuju rodna ravnopravnost, jednakost šansi prilikom zapošljavanja, princip jednakih zarada.

Aktivistkinja Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Srbije Divna Vujasinović Dučić rekla je da, od sindikalnih organizacija i sredstava kojima raspolažu, zavisi kako će biti obeležen Dan žena, napominjući da se ta sekcija opredelila da ove godine praznik obeleži tribinama, okruglim stolovima i uličnim akcijama.

Ona je istakla i da se nekada mnogo glamuroznije proslavljao Dan žena, a da sada sve zavisi u kom preduzeću radite.

Prema njenim rečima, i danas se organizuju druženja i proslave, a neretko se dešava da i same žene iniciraju i svojim sredstvima organizuju „izlazak“.

Ipak, ona je istakla da se ne može očekivati od dama, zaposlenih u preduzećima gde se plate ne primaju ili su male, da proslavljaju Dan žena.

Ona je podsetila i da je Ženska sekcija SSSS obeležila Međunarodni dan žena uličnim akcijama u Beogradu, Majdanpeku i Kruševcu pod sloganom „Žene se pitaju“, a prilikom kojih su građanke mogle da pitaju sve što ih zanima u vezi sa radnim i socijalnim zakonodavstvom.

Vujasinović Dučić je najavila i da će danas u Kragujevcu biti organizovana akcija aktiva žena sindikalne organizacije Zastava oružje, tokom koje će biti deljen promotivni materijal važan za diskriminaciju žena na radu, podsećajući da su u Vrbasu povodom 8. marta organizovane tribine, izložbe i dečje predstave.

Rukovodilac pravnog sektora Unije poslodavaca Srbije Svetlana Budimčević kaže da postoje svetli primeri poslodavaca koji obeležavaju 8. mart uz prigodne ručkove ili uplaćivanjem vikend aranžmana za zaposlene.

„To su svetli primeri i ne sumnjam da svaki poslodavac, koji ima finansijske mogućnosti, želi da ukaže na ovaj način zaposlenim ženama poštovanje i da im se oduži na pravi način“, rekla je Budimčević dodajući da je važnije u kakvom su položaju žene tokom cele godine.

Ona je napomenula da je Unija društveno odgovorna organizacija koja pokušava da utiče na poslodavce da budu odgovorni prema zaposlenima tokom cele godine, da poštuju rodnu ravnopravnost, jednakost šansi prilikom zapošljavanja i trajanja radnog odnosa, da poštuju princip jednake zarade, određena ograničenja rada kod žena.

„Ne bi mi ništa značilo da mi neko za 8. mart iskaže pažnju, a da tokom godine shvatim da sam diskriminisana, zapostavljena što se tiče zarade ili napredovanja u odnosu na muškarce“, rekla je Budimčević.

Povodom 8. marta Beogradski fond za političku izuzetnost i Ženska parlamentarna mreža organizuju Žensku predizborni konvenciju „Glasam za žene“ čiji je cilj da u toku kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, skrene pažnju na značaj većeg učešća i uticaja žena u politici, kao i na važnost rodne ravnopravnosti.

Povodom 8. marta i Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovana i prva Roze trka u Srbiji sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije raka dojke, dok će pod sloganom „Ništa bez žena“ Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije, četvrtu godinu za redom, organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Predsednik Privremenog organa Siniša Mali i direktor Beogradske poslovne škole Đuro Đurović potpisaće sporazum o saradnji kojim se uspostavljaju poslovni odnosi obrazovanja i školovanja žena smeštenih u Sigurnoj kući.

Takođe, povodom 8. marta zaposlene žene u Kancelariji za Kosovo i Metohiju nastavljaju posetu kulturnim i verskim znamenitostima kosova i Metohije, a u cilju promocije turizma u pokrajni.

Dan žena biće obeležen i uličnim maršom „Žene – rad- glad! Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća“, kome će se priključiti i aktivistkinje Romske ženske mreže, koju čine 25 organizacija, a koje će tom prilikom i započeti kampanju „Mesec romskog ženskog aktivizma“.

Međunarodni dan žena akcijama će obeležiti i političke stranke pa će tako Savet žena Nove Srbije u Beogradu organizovati akciju „I ti glasaš“ čiji je cilj skretanje pažnje na položaj žena u zemlji, afirmacija rodne ravnopravnosti i poziv građankama da u što većem broju izađu na izbore, dok će u okviru kampanje „Ženska strana demokratije“ Demokratska stranka organizovati performans „Osam razloga za 8. mart“.

I Pokret socijalista priključiće se obeležavanju 8. marta, organizovanjem tribine „Od Klare Cetkin do danas, put ravnopravnosti“.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. su 8. marta slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj… a u Srbiji, gde su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mala says:

    Dragana Mijailovic Šta je zapravo 8.mart i zašto se slavi? Mnogi Srbi i Srpkinje ne razmišljaju o tome. Osvešćenje je došlo devedesetih godina kada je jedan deo našeg naroda gledao na 8. mart kao na komunistički praznik. Nažalost, veći deo populacije ipak obeležava primitivno i glupo ovaj praznik koji nam je nametnut sa strane. Klara Ajzner poznatija kao Cetkin, jevrejka (zar ste sumnjali!?) komunistkinja iz Nemačke "uvalila" nam je još jedno njihovo "kukavičje jaje", "praznik" 8. mart, kasnije od strane komunista prozvan "međunarodnim danom žena". Na taj dan (1909. godine) desile su se nekakve demonstracije žena Amerike... Na njenu inicijativu, na drugoj međnarodnoj konferenciji žena socijalistkinja održanoj u Kopenhagenu 1910. godine, odlučeno je da se 8. mart obeležava kao Dan žena. Prvi put je taj "praznik" proslavljen već sledeće, 1911. godine i to u Nemačkoj, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj. Ruskinje su ovaj dan premijerno obeležile dve godine kasnije, 1913. Socijal demokratkinje Srbije su, kao u Nemačkoj, već 1911. godine simbolično praznovale, a prva značajnija proslava održana je 1914. godine u Narodnom domu u Beogradu. Danas međnarodni praznik žena slavi se na različite načine širom planete, bez obzira na društveno uređenje države. Međutim retko ko se pita šta je stvarno stajalo iza tog datuma. Do današnjeg dana žene u Srbiji i celom svetu obeležavaju taj dan i ne pitajući zašto to čine. Istina je jednostavna, Klara Cetkin i njene jevrejske "drugarice" jednostavno su za praznik feministkinja Evrope i Amerike uzele datum iz jevrejske istorije. Radi se o PURIMU (pur = kocka) koji je pokretni jevrejski praznik i ne pada svake godine u isti dan, ali se pada otprilike oko 8 marta. Purim je jevrejski prolećni praznik kojim se proslavlja persijsko-midska kraljica Jestira, jevrejka, koja je omogućila jevrejima pokolj nad hiljadama većinskih ne jevreja, uklanjanjem carskog savetnika Amana, razotkrivanja jevrejske zavere. O ovom događaju govori poslednja istorijska starozavetna knjiga "Jestira". Jevreji praznik masovnog pokolja Purim proslavljaju veselo, proklinjući i ismevajući ritualno ubijenu žrtvu carskog savetnika Amana opijajući se i jedući praznični kolač od mesa nazvan "(H)Amanove uši". Na dan purima talmud dopušta opijanje. Aman je najveći istorijski neprijatelj jevreja pored Vođe i oni ga i dan danas tako doživljavaju. MISLITE O TOME!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *