ДАНАС ЈЕ НАЈАВЉЕНО НОВО КОМАДАЊЕ СРБИЈЕ!?

DANAS JE NAJAVLJENO NOVO KOMADANJE SRBIJE!?

11 septembra 2018

Samo dan posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima na Kosovu i Metohiji, koje su prištinski mediji ocenili kao „potkopavanje države Kosova“ i „ponižavanje Prištine“, kosovski predsednik Hašim Tači je pokušao da se revanšira.

Hašim Tači se danas u Prištini sastao sa zvaničnicima takozvane „Preševske doline“, odnosno sa albanskim predstavnicima tri opštine na jugu Srbije, gde su zbog bojkota popisa stanovništva od strane Albanaca oni zasigurno većina samo u Preševu. Ishod sastanka je pokušaj kosovskog predsednika da legitimiše svoju tezu o takozvanoj korekciji granice tako što će taj vruć krompir prebaciti na odlučivanje parlamentu u Prištini.Albanci s juga Srbije su, kako je prenela prištinska „Gazeta ekspres“, pozvali parlament na usvajanje rezolucije koja će omogućiti njihovo „ujedinjenje sa Kosovom“.

„Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće“, rekao je gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi na zajedničkoj konferenciji s Tačijem.

Zvaničnici u Beogradu nisu se tim povodom oglašavali. Kako je Sputnjiku rečeno, ima više razloga zbog čega ne treba reagovati na prvu loptu, a ne bi i da Albancima daju povod za polemiku koju priželjkuju.

Za profesora Međunarodnog prava na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Dejana Mirovića sastanak Tačija i predstavnika takozvane „Preševske doline“ je drska provokacija.

„Mislim da je to stvarno skandalozno. Kosovo nije član UN i jedna nepriznata teritorija koja je u Srbiji autonomna oblast poziva drugi deo srpske države na nekakve pregovore. Stvarno, što je mnogo mnogo je“, kaže Mirović za Sputnjik.

On smatra da su se briselski pregovori o kosovskom pitanju našli u makazicama između nemačke i američke politike.

„Vidimo da Amerikanci kao da pristaju na podelu. Mislim da je, s obzirom na ovu najnoviju i druge provokacije koje se dešavaju, pravo rešenje da mi ipak malo zakočimo taj proces pregovaranja i da se posvetimo nečemu što se zove pomoć našem narodu na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Mirović.

Na obraćanje Tačija i Arifija, odmah je, međutim, reagovao kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je za hrvatsku RTL televiziju ponovio svoj stav po pitanju menjanja granica.

„Ove granice nisu baš najpravednije, ali s ovakvim su se granicama završili ratovi. Otvaranje granica označilo bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju“, poručio je Haradinaj koji je na pitanje o Preševu rekao da je to teritorija Srbije i da je „to istina“.

A na pitanje da li je Tači prekoračio ovlašćenja izjavom o korekciji granica, Haradinaj je rekao da to može da se gleda kao odgovor na retoriku Beograda koji je često spominjao podelu i sever Kosova.

A šta o Tačijevom potezu misli kosovski parlament biće poznato narednih dana kada sa šefovima poslaničkih grupa budu razgovarali Albanci iz takozvane Preševske doline, na čelu sa Arifijem.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milan says:

  Ne znam zašto ali mi sve ovo liči da ima dobar scenario u kojem i ovi što su bili naši imaju ulogu. A ko je režiser ovog teško je otkriti. Čak i soroš je tu samo glumac sa ulogom ali on i ove naše i šiptarske marionete drži za konce. Sve je ovo organizovan šou program za ovce koje treba da daju mleko.

 2. Deda Micko says:

  Vucica na sud zbog prodaje teritorija i krsenja ustava. Ili cekajte da Vam Siptari dodju u Beograd i isteraju vas odatle. Nece dugo, deset godina najdalje i eto njih po celoj Srbiji. A vi verujete Vucku.

  • Strahinja says:

   Ti veruje Bakiru ili Kolindi ? Ko ti je vise prirastao srcu ?

  • Aleksandra says:

   Idi deda pa isteraj šiptare kada si toloko hrabar, ostavi vučka na miru...

 3. Gospodnja je zemlja says:

  i sve što je na njoj. Čovek snuje a bog određuje. Da je dramoser izrežirao cirkus jeste, a evo stiglo i na naplatu, baš su brzopotezni.

 4. opet ja says:

  Vučići i Tači su biznis partneri u mnogo čemu, a najvažniji posao je sa narkoticima koji nesmetano idu preko Srbije i njihovih klanova. Sve što se dešavalo za vikend na Kosovu je dobro osmišljeno i dogovoreno od strane Ace i Hašima. A govor koji je tamo izrecitovao kao da je pisao američki ambassador ili Soroš; otvoreno poziva na davanje delova teritorije Srbije Šiptarima. I da, treba da bude uhapšen zbog kršenja Ustava i kriv. dela čl. 305-309 Kriv. zakonika RS.

 5. da da says:

  ovi šiptari vrlo dobro znaju da sa nama nemaju šta tražiti na bojnom polju,jer su najobičnije kukavice..zašto jugoslovenska vlast u beogradu ćuti na te provokacije..jer je na istoj strani sa šiptarima..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *