ДАНАС ЈЕ СВЕТИ НИКОЛА- Пола Србије слави, а друга половина иде на славу

DANAS JE SVETI NIKOLA- Pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu

19 decembra 2017

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece. Sveti Nikola je najčešća krsna slava.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, „proizveo“ za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Srbi slave Svetog Nikolu, a malo ko zna ista o njemu. Daj more pica i krkanluka, ko te pita za ostalo. Nebeski narod.

 2. Roy says:

  Po pravilu se slavi samo Bog Stvoritelj neba i zemlje i niko drugi. To valjda jasno pise u prvoj i drugoj zapovjesti. Koji Nikola i koja slava? Paganizam i otpadnistvo su usli u duse ljudi pa bauljaju i srljaju sve dublje i dublje u propast. Slavite Gospoda Boga.

 3. goran says:

  Nemoj mi reci da ti znas ko je bog. Gde se sreli i kojim povodom? Kad neko kaze bog, on misli na predstavu boga kakvu mu je predala tradicija. To nema veze sa bogom, vec sa ljudskom bastinom.

 4. goran says:

  Pagani su bili Sokrat, Platon, Eshil, Sofokle, Evripid, Seneka... Ti bi te pagane sve poubijao jer bolje znas od njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *