Danas počela odlučujuća faza rata za Novorusiju

Danas počela odlučujuća faza rata za Novorusiju

2 jula 2014

at-least-50-killed-after-ukraine-launches-major-assault-to-crush-pro-russian-rebelsPrimirje na istoku Ukrajine Kijevu nije bilo potrebno ni za šta drugo do da pregrupiše snage svoje kaznene ekspedicije i pripremi ih za novu ofanzivu na Donbas.

Trenutno ukrajinske snage broje oko 45.000 ljudi, 400 artiljerijskih oruđa i minobacača i gotovo 150 tenkova.

Kao i ranije, prvi i glavni zadatak ofanzive je preuzimanje kontrole nad celokupnom ukrajinsko-ruskom državnom granicom.

Upravo ovde će se već u narednim satima voditi najaktivnija borbena dejstva.

Može se očekivati masovna primena tenkovskih jedinica, pomoću kojih će komanda kaznene ekspedicije pokušati da zauzme granične prelaze i izoluje Donbas od Rusije.

Paralelno s tim, ukrajinska komanda će pokušati da maksimalno iskoristi premoć u artiljeriji i da nanese maksimalne gubitke centrima otpora ustanika u Slavjansku i Kramatorsku, kao i da što više onemogući prebacivanje pojačanja između gradova i dovoženje oružja i municije.

Porošenko i ljudi koji ga okružuju odlično shvataju koliki je ulog i zato pokušavaju da ubede vojnu komandu da bude maksimalno nemilosrdna i okrutna.

Realno, ova ofanziva Kijeva je poslednja šansa da se preokrene tok rata i ostvari vojna pobeda.

Ako se ofanziva završi nerešenim ishodom, postaće potpuno jasno da je vojna varijanta rešenja konflikta nemoguća, što će imati katastrofalne posledice po Porošenka. Samim tim: označiti pobedu i opstanak Novorosije.

Glavni adut Kijeva je ogromna premoć u artiljeriji i vojnoj tehnici, ali je očigledno da je kaznena ekspedicija deficitarna s kvalifikovanom i dobro obučenom pešadijom, bez koje se ne može očistiti i zauzeti toliko velika teritorija.

Osim toga, borbena dejstva su otežana zbog nedostatka podrške iz vazduha.

Pritom, Kijevu očigledno ima problem s nedostatkom informacija o protivniku, što ozbiljno nervira komandu kaznene ekspdicije i tera je da deluje krajnje oprezno.

Faktički, danas počinje ključna bitka za Donbas…

Ovu procenu potvrđuje i ova izjava ministra odbrane Donjecke narodne republike Igora Strelkova koji je istovremeno i komandant odbrane Slavjanska:

„U toku je teška borba pored susedne Nikolajevke. Protivnik je masom tenkova i druge oklopne tehnike potisnuo našu pešadiju u samo naselje i pokušava da je dotuče. Istovremeno nastoji da Nikolajevku odseče od predgrađa Slavjanska Semjonovke. Ukrajinska artiljerija neprekidno tuče i po Slavjansku. Kod mosta je pogodila gradski autobus, dva putnika us poginula, a tri ranjena. Gađaju sve što pokušava da napusti Slavjansk ili da u njega uđe“.

Borbe su nastavljene i pod Luganskom.

Najžešće kod naselja Krasnodon, gde su ustanici uspeli da zarobe dva ukrajinska tenka i oklopni transporter.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *