Danas počinje upis na fakultete

Danas počinje upis na fakultete

25 juna 2013

dru_ZGRA-370635103Na fakultetima Univerziteta u Beogradu danas počinje trka za brucoški indeks nove generacije studenata. Predaja dokumenata zainteresovanih kandidata je od 25. do 27. juna, dok će prvi upisni rok na ostalim univerzitetima, kao i na visokim školama strukovnih studija početi sutra. Prijavljivanje će trajati od 26. do 28. juna, mada čak i neki fakulteti u Beogradu primati dokumenta i 29. juna.

Za polaganje prijemnih ispita predviđeni su 30. jun, 1, 2. i 3. jul, a rang-liste će, u zavisnosti od univerziteta, biti objavljivane od 2. do 11. jula. Upis primljenih kandidata se takođe razlikuje od fakulteta do fakulteta i trajaće od 5. do 19. jula.

Na Univerzitetu umetnosti, upisni rok traje od 13. juna do 18. jula, a na Fakultetu likovnih umetnosti postoji samo jedan rok i to od 19. avgusta do 12. septembra.

Kandidati uz originalna dokumenta na uvid i prijavni list, podnose i fotokopije školskih svedočanstava sva četiri razreda, matursku i diplome sa takmičenja, negde traže i izvod iz matične knjige rođenih, a neophodan je i dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnih ispita.

Osim obimne dokumentacije, budući brucoši treba da pripreme i novac za polaganje prijemnih ispita, na visokim školama iznosi od 1.000 do 5.000, a na fakultetima u proseku oko 7.000 dinara.

Pravila upisne trke su ostala ista i ove godine. To znači da se u prvu godinu studija prvog stepena može upisati osoba sa srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju. Redosled kandidata se utvrđuje na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu, odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti.

Status studenta koji se finansira iz budžeta republike (budžetski student), stiče se ukoliko se kandidat nađe na rang-listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ako osvoji najmanje 51 bod. Za status samofinansirajućeg studenta potrebno je najmanje 30 bodova.

Strani državljani, prilikom prijavljivanja na konkurs, podnose nostrifikovanu diplomu o završenoj srednjoj školi. Pre upisa oni su u obavezi da podnesu dokaze da su zdravstveno osigurani za školsku godinu koju upisuju i da vladaju srpskim jezikom.

Osobe sa hendikepom mogu da polažu prijemni ispit na način prilagođen njihovim mogućnostima, odnosno u njima dostupnom obliku, u skladu sa mogućnostima fakulteta. Neophodno je da se pismeno obrazloži na koji način je potrebno prilagoditi polaganje prijemnog ispita i to obrazloženje dostaviti prilikom prijave na konkurs za upis.

Upis na privatne fakultete

Pomenuta pravila ne važe za upis na privatnim visokoškolskim ustanovama, zato je savet mladima da se raspitaju na željenom fakultetu, odnosno visokoj školi o tome šta im je neophodno od dokumenata i kako izgleda prijemni ispit. Na većini privatnih fakulteta i škola praksa je da se obavi intervju sa kandidatom i test opšte kulture ili informisanosti. Termini upisa su ovde fleksibilni i najčešće je upis moguć tokom čitavog leta i jeseni.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *