Данас се одлучује да ли ће Косово у УНЕСКО!

Danas se odlučuje da li će Kosovo u UNESKO!

21 oktobra 2015

pol-unesko_620x0 565Srbija je aktivirala sve diplomatske mehanizme da obezbedi minimum 50 glasova članica Uneska, kako bi se spustila rampa za članstvo Prištine u ovoj organizaciji.

Ukoliko Srbija dođe do ove „kritične mase“ podrške, velike su šanse da Priština ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za stolicu u Unesku, ukoliko danas Izvršni savet ovo pitanje prosledi na odlučivanje Generalnoj konferenciji početkom novembra, što bi značilo da se cela stvar odlaže za minimum dve godine.

Ceo državni vrh i naša diplomatska služba u stalnom su kontaktu sa rukovodstvima na desetine zemalja, koje trpe velike pritiske moćnih država, sponzora kosovske nezavisnosti. Šefovima država, premijerima i šefovima diplomatija šalju se pisma u kojima se upozorava da bi prijem Prištine bio opasan presedan.

Predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, gotovo svakodnevno, i u ličnim kontaktima sa mnogim svetskim liderima, pokušavaju da obezbede što širi front u Unesku protiv prijema Prištine. Vučić je i tokom prethodne noći, samo nekoliko sati pre odlučivanja u Unesku, u telefonskom razgovoru sa premijerom jedne uticajne države zatražio podršku u Unesku:

– Naše šanse na Izvršnom savetu nisu velike, mnogo su veće na Generalnoj konferenciji. Ulažemo ogroman napor i nastavićemo borbu. Za Srbiju je ulazak Kosova u Unesko neprihvatljiv – rekao je Vučić.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrđuje za „Novosti“ da je u toku opsežna diplomatska ofanziva protiv prijema Prištine u Unesko i da su na mnoge adrese poslata objašnjenja pozicija Srbije:

– Naši ambasadori i diplomate u inostranstvu svakodnevno razgovaraju sa zvaničnicima zemalja u kojima su na službi. Matematika nije na našoj strani, ali jesu mnoge uticajne zemlje. To su, između ostalih, sve zemlje Briks – Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Brazil – ali i Kuba, Argentina, Španija…

FILM POSLAT SVETSKIM MEDIJIMA

FILM o uništavanju srpskih svetinja na KiM, koji je prikazan stranim diplomatama na sastanku sa Nikolićem prošlog petka, kako saznajemo, poslat je i u centrale svih vodećih svetskih medija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *