ДАНЦИ ОДБРУСИЛИ ЗАПАДУ: „Престаните да демонизујете Русе, они се понашају разумно!“

DANCI ODBRUSILI ZAPADU: „Prestanite da demonizujete Ruse, oni se ponašaju razumno!“

5 decembra 2016

denmark-r345

Zapad mora da prestane da demonizuje Rusiju, koja se ponaša „razumljivo i strateški racionalno“, iako to zapadne zemlje ne žele da priznaju, navodi danski list „Politiken“.

Rusija je tri puta preživela invaziju sa Zapada (1812, 1914. i 1941. godine), a za vreme tog poslednjeg napada je razorena i izgubila je 25 miliona stanovnika, pa ima pravo da tu istoriju i pamti, ističe danski list.

Zapad nema strategiju prema Rusiji. Umesto toga, čvrsto se ukorenila rusofobija, a svi oni koji pokušavaju da razumeju stavove koje zastupa Moskva proglašavaju se „korisnim idiotima“.

– Kako mi vidimo buduću mirnu i stabilnu Evropu, koja uzima u obzir gledišta svih? Je li to Evropa u kojoj Rusija treba po svim tačkama da popusti? Teško da je to moguće. To se neće dogoditi – navodi „Politiken“.

Neki mediji objavljuju prognoze o skorom napadu Rusije na Evropu, iako u to niko ne veruje, navodi se u tekstu i ističe da je bilo nerazumno proglasiti pobedu Zapada u „Hladnom ratu“ i širiti NATO sve do ruskih granica.

„Politiken“ ocenjuje da nema razloga da se Rusija tretira kao mala zemlja, a prema njoj se ophode upravo na taj način. Američki političari devedesetih godina prošlog veka smatrali su da je Rusija „zemlja trećeg sveta“ i da „nikoga nije briga šta ona misli“.

Bivši šef Pentagona Vilijem Peri bio je već tada protiv brzog širenja NATO-a na Istok, upozoravajući da će to „izazvati otuđenje Rusa“.

Američki diplomata Džordž Kinan, koji se smatra tvorcem „strategije odvraćanja“, upozoravao je još 1998. godine da je širenje NATO-a bilo „neosnovano, jer niko ne predstavlja opasnost ni za koga“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Najzad! Normalan stav prvenac zapada! Častim pivom celu kafanu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *