ДАНЦИ ПОРУЧИЛИ МУСЛИМАНИМА: Ми једемо свињетину! Коме се не свиђа, нека иде!

DANCI PORUČILI MUSLIMANIMA: Mi jedemo svinjetinu! Kome se ne sviđa, neka ide!

25 januara 2016

screen_shot_2016-01-21_at_11.24.17_am 346tDanski grad Randers uveo je obaveznu svinjetinu na jelovnicima u gradskim menzama uključujući u školama i obdaništima, a predlagači navode da je taj potez neophodan da bi se očuvala tradicionalna ishrana i da ne predstavlja napad na muslimane.

Frank Nergard, član gradskog saveta Randersa koji je tesnom većinom usvojio tu odluku ranije ove sedmice, rekao je da je odluka doneta da se osigura da svinjetina ostane „centralni deo kulture ishrane Danske”.

Ta zemlja je veliki proizvođač svinjetine koja je tamo najpopularnija vrsta mesa. Većina tražilaca azila koji su stigli u Dansku poslednjih meseci su muslimani, prenela je Beta.


Nergard, član antiimigracione populističke Danske narodne partije koja je dala predlog, rekao je da cilj odluke nije da se uznemiravaju muslimani, ali je dodao da je dobio nekoliko pritužbi zbog suviše ustupaka datim muslimanima u toj zemlji.

„Signal koji želimo da pošaljemo ovde je da ako ste musliman i planirate da dođete u Randers nemojte da očekujete da možete da nametnete drugima vaše običaje ishrane. Svinjetina je ovde jednaka s drugom hranom”, rekao je Nergard za agenciju AP, ali i dodao da će halal meso, vegetarijanska jela i dijete za dijabetičare i dalje biti dostupni. U 2013. tadašnja premijerka Hele Torning Šmit je kritikovala neka obdaništa zato što su počela da služe meso dobijeno po halal proceduri umesto svinjetine zato što su muslimanska deca odbila da ga jedu.

Oko 20.000 ljudi tražilo je prošle godine azil u Danskoj koja ima 5,6 miliona stanovnika. Vlada je prošle sedmice objavila da dalje zaoštrava propise o imigraciji time što nalaže azilantima da predaju svoje dragocenosti da pomognu da se pokriju troškovi stanovanja i hrane dok im se slučaj razmatra.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M.Marko says:

    Kad bi mi znali sta se svega u mljevenom mesu,kobsicama,cevapima,sve nalazi niko ih nebi okusijo.sigurno je nekome poznato kako su sa deponije od bacenih zivotinja uzimali meso i mijesali sa drugim i pravili kobasice. prijatno.Ako neko nesto ne voli i ne obozava pa nek ne i uzima niko ga na to natjerati ne moze.Ima I ne muslimana sto ne vole jagnjetinu sto je naj cistije meso,teletina,itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *