Данци шаљу темпирану бомбу, Европа у опасности

Danci šalju tempiranu bombu, Evropa u opasnosti

19 decembra 2016

denmark-r345

Više od 60 odsto danskih svinja zaraženo je LA-MRSA bakterijom, ali se kupcima iz inostranstva ništa ne govori, prenose mediji.

Svakog dana se 35.000 svinja preveze kamionima iz Danske u Nemačku i dalje prema ostatku Evrope. Više od dve trećine njih verovatno su prenosnici MRSA bakterije koja se povezuje sa stokom (LA-MRSA).

„Može preći na ljude koji rade sa stokom, ali i sa onima koji rukuju zaraženim mesom“, piše danski istraživački novinar Kjeld Hansen za „EUobserver“.

Bolest je otporna na ljudsku medicinu, a mnogi mogu biti prenosioci bolesti a da se ne razbole. Bakterija uzrokuje infekcije, posebno kod već bolesnih ljudi.

Danska svake godine izveze oko 13 miliona živih svinja, većinu u Nemačku i Poljsku. Danski izvoz čini 57% ukupnog izvoza u zemlje EU i zbog toga je glavni izvor širenja zaraze širom EU.

Kako je sve pošlo tako po zlu?

Još je gore to što Danska godišnje izveze 19.000 svinja za rasplod. 2015. godine sve zemlje EU osim Malte, Luksemburga, Kipra i Hrvatske su iz Danske uvozile svinje za rasplod.

Najmanje 63% tih svinja zaraženo je sa LA-MRSA, ali budući da se ne proveravvaju pre izvoza i da farmeri nisu obavezni o tome da obaveste kupce, kupci ne znaju ništa o tome.

Od otkrića LA-MRSA-e 2006. godine danska industrija svinja snažno se protivi pokušajima da se poboljša proizvodnja i umesto toga insistiraju na tajnosti. Kad su dva novinara 2012. godine zahtevala spisak zaraženih farmi, industrija je zahtev blokirala i tužila vlasti.

Izvoz bakterije

Danas se pretpostavlja da oko 12.000 Danaca prenosi bakteriju. Zna se za šest smrtnih slučajeva, možda ih je bilo i više pre početka praćenja 2011. godine. Uprkos tome izvoz svinja postaviće nove rekorde 2016. godine.

Nova studija dokazala je da su 2 od 3 slučaja LA-MRSA-e u Norveškoj uzrokovana bakterijama iz Danske. Iako je Norveška zabranila uvoz svinja, bakteriju su doneli gostujući farmeri i veterinari iz Danske.

Rešenje je jednostavno

Vlasti i industrija svinja u Norveškoj su se ujedinili kako bi se borili protiv zaraze i ona je u Norveškoj gotovo iskorenjena. U međuvremenu, Danci tvrde da bi borba protiv bakterije naštetila profitu. Stoga Danci – a time i ostatak sveta – moraju da nauče da žive s bakterijom.

Za osam godina Danska je došla od 0 inficiranih farmi, do gotovo 100% inficiranih. Ako se granice ne zatvore za zaražene svinje, pitanje je vremena dok ne bude zaražena cela EU.

Rešenje je jasno: osigurajte da samo zdrave danske svinje prelaze vaše granice, pre nego što bude prekasno, zaključuje Hansen.

(Vesti-online)

KOMENTARIJedan komentar

  1. bata surda says:

    Dajte te MRSA bakterije da se i mi omrsimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *