ДАНЦИ УПОЗОРАВАЈУ: „Биће погубно, руске ракете стижу за десет минута“

DANCI UPOZORAVAJU: „Biće pogubno, ruske rakete stižu za deset minuta“

5 novembra 2021

Nedavno održane zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2021“ pokazale su da je Evropa loše pripremljena u slučaju vojnog konflikta, piše danski list „Jyllands-Posten“.Prema mišljenju autora članka Pjera Niholma, Poljska je i dalje uporište Evrope na istoku. Međutim, Poljska i Danska imaju zajedničke probleme u oblasti bezbednosti, konstatuje novinar – u slučaju napada Rusije i Varšava i Kopenhagen biće u opasnosti.

Pre svega, reč je o takozvanom Suvalki koridoru – granici između Litvanije i Poljske dugoj 100 kilometara koja bi, u teoriji, mogla da poveže Kalinjingradsku oblast sa Belorusijom, ocenjuje autor članka.

Niholm podseća da je taj otvoreni, ravni teren idealan za oklopne snage i pešadiju – dve oblasti za koje su Rusi posebno specijalizovani.

„Nedavni proračuni su pokazali da ukoliko Rusija napadne Poljsku, Varšava će pasti peti dan. To je šokantna procena sa kojom je upoznat Kopenhagen…. Ruske rakete mogu da dolete do Bornholma za deset minuta, a do Kopenhagena za pola sata“, podseća novinar.

Prema njegovim rečima, Varšava je ipak više zabrinuta pitanjima borbene gotovosti nego predsednik SAD Džo Bajden i premijer Danske Mete Frederiksen.

„Da li će Vašington odgovoriti nečim drugim osim glasnim protestima ako Rusija jednim neočekivanim noćnim manevrom podeli NATO na dva dela? Da li je Džo Bajden, koji je toliko zainteresovan za Kinu, uopšte čuo za Bornholm?“, upitao je novinar.

Podsetimo, praktična faza rusko-beloruskih strateških vojnih vežbi „Zapad 2021“ održana je od 10. do 16. septembra. Njihov zadatak bila je provera spremnosti organa vojne uprave dve zemlje za zajedničke akcije radi zaštite bezbednosti i teritorijalnog integriteta Savezne Države Rusije i Belorusije.

KOMENTARI4 komentara

 1. milos says:

  greska, iskander stize za 3 minuta od komande.

 2. padre says:

  Jeste vala, Poljska i Danska su najbitnije za Rusiju! Ako njih pobede, niko jim ništa više ne može, osvojit će Evropu, pa zatim i svet!

 3. milorad5 says:

  sve je ovo galama bez razloga,oni dobro znaju da ruske ofanzivne oparacije dolaze u obzir tek u 2 ili 3 fazi klasičnog sukoba,a takodje znaju da do te faze neće ni doći, jer već u drugoj fazi sleduju nuk.udari.Ono zbog čega histerišu i danci i ostala boranija iz te koalicije hijena je jasno upozorenje rusije da se nijedna članica neće OKORISTITI od učešća u napadu i da će SVI biti KAŽNJENI PROPORCINALNO,koliko unište glavne članice toliko će i sitni pijuni biti razoreni ako počnu da bobmarduju rusiju iz NATO pakta.Odmazda je najavljena i biće sigurno izvršena proporcionalno kapacitetima svake članice,to znači TEŠKO RAZARANJE DRŽAVE DANSKE, zbog DVE ČETE izvidjača i par korveta u danskom slučaju.Ko voli nek izvoli:)

 4. Petrovgrad says:

  Ne brine zapadnu Evropu to što će Rusi da ih okupiraju. To nije ništa novo. Rusi su do skoro držali pola Berlina. Njih brine što Ameri neće da ih brane.Znaju zapadnoevropejci da više Ameri nemaju nameru da svojom vojskom štite Evropu. Njima je problem Kina, to im je prioritet, kako bi se zaštitili od Kine.Za Evropu, nešto nisu zainteresovani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *