ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ИЗНЕЛА ЗАСТРАШУЈУЋЕ РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАЖИВАЊА

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ИЗНЕЛА ЗАСТРАШУЈУЋЕ РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАЖИВАЊА

1 јула 2021

Др Даница Грујичић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, рекла је да је од 1999. до 2018. забележен драстичан пораст броја деце оболеле од рака.

Она је на представљању монографије „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“ изнела застрашујуће резултате истраживања.– Имали смо много већи број деце с малигнитетима. Онда су код деце и младих почели да се јављају тумори који нису били карактеристични за њихов узраст. Приметили смо да су тумори почели да мењају своју природу и постају отпорни на терапију. Поред малигнитета код онколошких болесника, приметили смо патолошке трудноће, аномалије код новорођенчади, аутоимуне болести и стерилитет код младих брачних парова – рекла је Даница Грујичић.

Подсетила је и на разарање животне средине током бомбардовања и указала на то да је 1999. у овом делу света направљен екоцид, док је данас заштита околине тема од изузетног значаја.

– У пракси имамо много већи број патолошких трудноћа, аутоимуних болести, хромозомских аберација, као и стерилитет код мушкараца. Ове појаве проф. др Слободан Чикарић повезао је с повећаним нивоом радијације као последице НАТО бомбардовања, а на нама свима у науци је да испитамо и докажемо да ли је то узрочно-последично повезано – рекла је проф. Грујичић.

У монографији су изнети подаци за период од 1999. до 2018, а у том временском интервалу број малигних обољења је статистички значајно повећан.

– Рецимо, 2015. имали смо 38.000 новооболелих и 21.000 умрлих. Поред свега тога, Србија, према подацима Европског информативног система за оболевање од рака спада у земље средњег ризика. Али све земље Балкана имају високу стопу смртности оболелих од ове болести, што би опет могло да се повеже с последицама радијације – навела је проф. Грујичић.

Директорка Института за онкологију и радиологију Србије сматра да је неопходно направити јединствени електронски регистар оболелих од канцера. Такође, према њеним речима, неопходно да се на нивоу државе формира централизовано тело у ком ће бити стручни људи из различитих научних области који ће се бавити испитивањем последица НАТО бомбардовања и повезаности с повећањем броја оболелих од малигних болести.

Присутнима се обратила и др Зорка Вукмировић, која је заједно са др Грујичић аутор монографије.

– Ова монографија је намењена будућим докторима, да укључимо младе у тај национални пројекат који заговарамо четири године и истрајавамо у тој идеји. Направили бисмо методологију која је универзална, не би била само за овај случај, него и све остале – рекла је др Вукмировићева.

(Српски телеграф)

KOMENTARI4 коментара

  1. persida says:

    Хајде да се опет ћудимо: Ћудим се ћудим, откуда толико болести?

  2. ko says:

    Postovana Dr Grujicic, molim vas da mi objasnite kako ste mogli izici i javno izjaviti da su vakcine bezbedne i da vi zato garantujete, ako u zvanicnom dokumentu SZO stoji da je to trial do januara 2023. Mislim da znate sta je trial? To je ispitivanje vakcina. Pre su vakcine ispitivane na misevima, zecevima ... a sad direktno na ljudima. Mislim da ste obmanuli Srbski narod jer da ste rekli istinu svi koji su je primili malo bi se zamislili: primiti vakcimu ili ne, jer niko ne bi zelio da bude pokusni kunic. Zato cete mnoge nositi na dusi koji umru od vakcine.

  3. independent says:

    Iatrazivanje koje je jos 2000 godine vojni vrh Jugoslavije napravio o posledicama bombardovanja kaze da od koaova do Niša sve stanovništvo bi se OBAVEZNO MORALO RASELITI.Radioaktivniat je tolika i toliko je veliko zagadjenje bacenim otrovima da se to mora uraditi.Nije uradjeno posledice su dosle i tek dolaze.Nato je bacio prema vojnim podacima 15 Tona urana na srbiju.Zlocin koji za koji ae mora suditi naredbodavcina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u