ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: Вучић успешно ради све што ЕУ тражи од њега, зато има подршку Вашингтона и Брисела

DANIJEL SERVER: Vučić uspešno radi sve što EU traži od njega, zato ima podršku Vašingtona i Brisela

27 aprila 2016

serwer-daniel 435Evropski zvaničnici biće veoma zadovoljni ako se sačuva politička stabilnost u Srbiji i stoga ne iznenađuje što ne osećaju nelagodu zbog izborne pobede Aleksandra Vučića, kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) Danijel Server (Daniel Serwer), profesor na Univerzitetu Džon Hopkins.

„Mnogi postavljaju pitanje zašto je Zapad tako blagonaklon prema Vučiću? Odgovor je jednostavan. Tajna diplomatije je da ubedite drugu stranu da učini ono što vi želite, a Vučić upravo uspešno radi mnogo toga što EU traži od njega. To svakako nailazi na odobravanje u Evropi i Vašingtonu“, rekao je Server.

Server je dodao da je „reč pre svega o pregovorima sa Kosovom“ i dodao da će Srbija morati da donese neke teške odluke.

„Njen ulazak u EU nije moguć sve dok je nerešeno i jedno ozbiljnije pitanje. To podrazumeva i diplomatsko priznavanje Kosova i razmenu ambasadora. Ako to ne uradi, ne vidim kako će Srbija postati članica EU“, rekao je Server dodajući da „nekoliko članica EU jednostavno neće ratifikovati ugovor o pristupanju Srbije bez formalnog priznanja Kosova i razmene ambasadora“.

„U tom smislu jedino stvarno pitanje je kada će se to desiti. Beograd je sklon da to odlaže sve do kraja procesa, odnosno njegovog pristupanja EU. No, ne mislim da je to mudra ideja. Bilo bi bolje da to uradi ranije jer bi doprinelo stabilizaciji regiona“, rekao je Server.

Prema rečima Servera odugovlačenje nema mnogo smisla jer je Srbija već prihvatila važenje Ustava Kosova na celoj njegovoj teritoriji, zatim da se Kosovo odvojeno od nje kvalifikuje za članstvo u EU.

„To je samo centimetar od formalnog priznanja Kosova kao nezavisne države. To pokazuje koliko je Srbija odmakla u poslednjih nekoliko godina u priznanju te nove realnosti na Kosovu“, naglasio je.

Na opasku da se stiče utisak da je EU sklona da zažmuri na probleme na političkoj sceni Srbije zarad Vučićeve kooperativnosti oko Kosova, Server je rekao da je „pitanje Kosova veoma važno za stabilnost regiona i u tom smislu je ključan razvoj pozitivnih odnosa između Beograda i Prištine“.

„Ja bih se pre svega fokusirao u kojoj meri se poštuje sloboda medija i nezavisnost sudstva. To su dve oblasti o kojima je Zapad izrazio zabrinutost“ rekao je Server, ali i dodao da je za to „presudna odgovornost političara u Srbiji kao i ostalih činilaca u društvu da poprave stanje u ovim oblastima“.

„Ne može da to EU uradi umesto domaćih aktera. EU je u svojim godišnjim izveštajima bila veoma jasna u kritici stanja u ovim oblastima. U svakom slučaju, reforme se ne sprovode ad hok i Vučić bi napravio veliku grešku ukoliko u naredne četiri godine ne poboljša stanje u pomenutim i drugim oblastima u skladu sa očekivanjima Zapada“, kazao je.

Server je potvrdio da je neka vrsta paradoksa to što Vučić, Dačić i Šešelj, koji su bili deo Miloševićevog nacionalističkog projekta tokom turbulentnih 1990-ih, sada predvode tri najjače partije u Skupštini Srbije ali i dodao da je „u poslednjih 15-16 godina Srbija napravila veliki iskorak postajući sve više evropska zemlja“.

Komentarišući Vučićevo balansiranje između EU i Rusije u spoljnoj politici Server je rekao da će Vučić, koji nastoji da „jaše oba konja“ (EU i Rusija), morati u jednom trenutku da se opredeli i da nema nikakvu dilemu da će odabrati EU.

RTV

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *