ДАНСКА И НОРВЕШКА У ШОКУ: Русија увежбавала напад на Скандинавију

DANSKA I NORVEŠKA U ŠOKU: Rusija uvežbavala napad na Skandinaviju

28 juna 2015

western drillPrema upravo objavljenoj studiji o bezbednosti Baltika, koju je izradio Centar za analizu evropske politike (CEPA), ruska vojska je u martu uvežbavala invaziju na Skandinaviju.

Za potrebe ovih vojnih manevara bilo je angažovano 33.000 vojnika, a sve se odvijalo u sklopu scenarija prema kojem je u Moskvi na podstrek Zapada započeo narodni ustanak protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina. Simulirani odgovor Kremlja bio je napad na četiri skandinavske države – Norvešku, Finsku, Švedsku i Dansku.

Pročtajte još:

Da li je ovo generalna proba NAPADA NA RUSIJU!? (VIDEO)

ISTRAŽIVANJE – „KO SE PLAŠI RUSIJE“: U Poljskoj „cvokoću“ – u Nemačkoj najmanje straha!

Ruski arsenal za Treći svetski rat

Deo vojnika je uvežbavao invaziju Norveške sa ciljem zauzimanja teritorija na severu te države, dok su ostali simulirali zauzimanje finskih Alandskih otoka, švedskog ostrva Gotlanda i danskog ostrva Bornholma, koji se redom nalaze na strateški ključnim položajima i važnim pomorskim pravcima u Baltičkom moru.

Okupacija ovih ostrva Rusiji bi uveliko olakšala eventualnu izolaciju Estonije, Letonije i Litvanije, koje već neko vrjeme strahuju od krimskog scenarija koji je prošle godine snašao Ukrajinu.

„Kontrola ovih teritorija gotovo bi onemogućila NATO u nameri da svojim saveznicima dovede pojačanja“, tvrdi autor studije Edvard Lukas, inače jedan od čelnika CEPA, a njegove reči prenosi britanski Dejli Telegraf.

Od država koje bi se u realizaciji ovakvog scenarija našle na ruskoj meti, Danska i Norveška su članice NATO, dok su Finska i Švedska formalno neutralne. Lukas smatra da bi ove zemlje trebalo da učvrste vojnu saradnju sa drugim ranjivim državama, posebno Estonijom, Letonijom, Litvanijom i Poljskom.

Vojne vežbe u Rusiji, kao i u drugim državama, sasvim su uobičajena pojava, mada je u poslednjih godinu dana pokazivanje vojnih mišića nešto intenzivnije i u Moskvi i na Zapadu. No, ovo je prvi put da se saznalo šta su ruske snage konkretno uvežbavale, barem tako tvrdi autor studije.

Ipak, neki analitičari smatraju da Rusi ne bi bili u stanju da napadnu četiri skandinavske države bez izvlačenja iz ukrajinskog konflikta. Moskva demantuje da je ruska redovna vojska prisutna na istoku Ukrajine, ali Kijev i Zapad tvrde suprotno.

(Intermagazin.rs, Pravda.rs, Jutarnji.hr)

KOMENTARI3 komentara

  1. teletabis says:

    Pa lepo je Rogozin u jednom intervjuu rekao: za dva dana bi se našli u Kijevu na čaju. Ali propaganda mora da radi svoj posao. Valja na nekoga svaliti krivicu što Ukrajina propada a tako je pomažu SAD i EU.

  2. Petar says:

    da, u šoku...ajme što udaraju naslove ovdje...

  3. Goran Swe BL says:

    Glupost. Prenosite clanak svedskog portala sumnjive prirode, pisan u cilju plasenja svedjana i priblizavanja alijansi. Svedska vojska nije prokomentarisala jer je gluplji i od izmisljene podmornice. Hajmo malo kriterijuma ovde..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *