ДАНСКИ ФУНКЦИОНЕР ПРИЗНАО: Обарали смо Гадафија, Мубарака… Ми смо криви за хаос!

DANSKI FUNKCIONER PRIZNAO: Obarali smo Gadafija, Mubaraka… Mi smo krivi za haos!

10 februara 2019

Visoki funkcioner Danske narodne partije (DF) Soren Espersen ocenio je da je invazija te zemlje i rušenje Sadama Huseina bila greška.

On je to rekao komentarišući analizu dvojice danskih naučnika o učešću te zemlje u ratu u Iraku.Espersen je u izjavi za danski državni radio rekao i „da Danska nikako ne bi danas učestvovala u obaranju Sadama Huseina i stvaranju tog meteža“.

„Ti sekularni lideri, takođe Gadafi u Libiji i Mubarak u Egiptu, čuvali su stabilnost u regionu, a mi smo bili saučesnici u njihovom obaranju. To je stvorilo ovaj haos koji imamo sada“, izjavio je Espersen.

Desničarska DF, iako trenutno najjača stranka vladajućeg bloka, ne učestvuje direktno u vlasti, ali daje odlučujuću većinu manjinskoj vladi liberala i konzervativaca, a bez podrške ove stranke ne bi ni 2003. godine bilo većine za slanje danskih vojnika u rat u Iraku.

Dva naučnika sa Univerziteta Kopenhagen su za potrebe danskog parlamenta napravili i ovih dana objavili analizu o učešću Danske u ratovima na Kosovu, u Iraku i Avganistanu, u kome se ocenjuje da je u proces stvarnog odlučivanja o ulasku u rat bio uključen iznenađujuće mali broj zvaničnika.

Analiza potencira i da su tadašnji premijeri i vladini zvaničnici poslanicima, na kojima je bila konačna oduka o ulasku u rat, dostavljali dozirane i nepotpune informacije, te da su ključne odluke bazirane više na odanosti NATO saveznicima, nego na realnim bezbednosnim procenama.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rusofil says:

    A onda cemo stvoriti haous u cijelom svijetu ........

  2. mrak says:

    Samo sto ne zaplace, siroma' kol'ko se potres'o ... Ma, da, bre, sve vam verujemo! Zato ste posle toga nastavili da divljate, je l'da, jer ste se "prosvetlili"!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *