DARKO ŠARIĆ: Ništa neću reći, sve nosim sa sobom u grob

DARKO ŠARIĆ: Ništa neću reći, sve nosim sa sobom u grob

14 maja 2014

Darko-Saric-11-2403-2014_620x0Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje 22 miliona evra „kokainskog“ novca u Srbiji ulaganjem u legalne finansijske tokove, privatizaciju i kupovinu preduzeća i hotela i poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

„Keša imam da bi živeo i plaćao odbranu“, bilo je među prvim stvarima koje je rekao Darko Šarić i dodao da se navikao na boravak u Specijalnom sudu.

„Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice. Vama je poznato da sam već davao iskaz u vezi moje odbrane. Ja ne mogu da se spremim da konkretno odgovaram na pitanja ali mogu da iznesem neki kostur, što se kaže, rekao je Šarić.

On je istakao da se ne oseća krivim.

„Hajka na mene je bio cirkus bivše vlasti protiv Crne Gore. Nisi sam kriv niti sam učinio neko krivično delo. Očekivao sam da će tužilaštvo spojiti sve u jednu optužnicu a posle 4 godine mi stavljajuu neka nova proširenja. To me ometa. Vidi se da je novac prošao kroz legalne tokove. Prvo ću da govorim o proširenju istrage jer je sve to povezano“, rekao je Šarić.

Šarić je rekao da mu nije baš jasno kako sve to pravno ide ali, kako kaže, „mog brata su osudili bez ijednog dokaza u Crnoj Gori“.

„Odbrana u CG je donela razna dokumenta oko tokova novca. A obrazloženje suda je da taj novac nije vraćen“, istakao je Šarić.

Miljko Radisavljević je 100 puta rekao Vučkoviću da mora da svedoči protiv Šarićeve grupe. Jestrović je moj drug iz detinjstva. Sa Peđom Milosavljevićem sam se video par puta. Za 60 godina nije napravio krivično delo a sad ispade kriminalac“, rekao je Šarić.

On je rekao da je Mile Jerković je jedini svedok koji sve ove godine pravi afere u ovom sudu.

„On je čovek bez karaktera. On je za mene stvar. On je sve ove kombinacije pravio sa političarima a sad to meni stavljaju na teret. On je nemoralan čovek koji optužuje Štrbca. Natovario mi je na vrat političare koji se sada prepucavaju preko mojih leđa kome sam dao pare. Nedužne ljude pohapse kao Dubravku Štrbac, to je ono što mi najviše sveta. Ona je sve izdržala i hvala joj na tome. Mile Jerković je sam sebe iskompromitovao“, rekao je Šarić.

On je rekao da je celu svoju imovinu prijavio još 2003. godine. Sav novac koji smo uzeli nismo uzimali iz pećine već iz banaka. Pominjao sam jednog policijskog generala sa nadimkom Papaja. On mi je namestio igru. Neću spominjati ime. Ima sve u papirima.“, rekao je Šarić.

„Neću da se krijem. Hoću da se suočim. Želim da odmažem tužiocu a ne da mu pomažem. Ja treba da budem prvooptuženi u Crnoj Gori a ne moj brat. Kako je moguće da mog brata optuže u Crnoj Gori pa ponovo u Srbiji. E to mi nije jasno“, rekao je Šarić.

„Taj pokvareni general Papaja mi je pisao pisma. Joksović je izabrao loš put. Ja zaštićene svedoke zovem stvar. Hteli su da me nateraju da svedočim protiv Crne Gore. Sve tajne koje imam poneću u grob. Neću otkriti ime tog generala Papaje i njegovog doušnika. Sve ima u papirima, pa nek tužilac vidi. Samo da kažem da me je taj general Papaja medijski pržio 4 godine. E, sad nek se trese“, naveo je Šarić.

Podsetimo, Ovaj Pljevljak sa srpskim pasošem, prilikom prvog pojavljevanja u sudu negirao je da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tvrdeći da je ceo proces „obmana bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke“.

Tada je rekao da je sarađivao sa mnogim bogatim ljudima ali da su oni još uvek na polozajima dok je on u zatvoru i najavio je da će pozvati brojne svedoke da svedoče o montiranju optužbi za pranje para.

Šarić je napomenuo da je za razliku od milijardi koje su se pominjale u javnosti, on optužen sa još desetak ljudi za pranje samo 22 miliona evra.“Nema koga neću pozvati da svedoči o pranju para. Ne mogu da tamo neki sede kao ugledni građani, a ja i moj brat u zatvoru“, rekao je optuženi, kada je pomenuo i slučaj Agrobanke.

U tom procesu je objedinjeno ukupno sedam optužnica protiv 18 okrivljenih, dok su dvojica ranije zaključila sporazum o priznanju krivice.

Prvu optužnicu protiv pripadnika Šarićeve organizovane kriminalne grupe (OKG) koji su se bavili pranjem novca Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. avgusta 2010. godine.

Osim Šarića, njom se terete advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić (osuđen u Bosni i Hercegovini takođe zbog pranja Šarićevih para a pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu), Andrija Krlovic, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović (koji je sada svedok saradnik).

Naknadno su podignute još tri optužnice koje se nadovezuju na nju, navodi se u informaciji tužilaštva dostavljenoj Tanjugu.

Tako je 27. decembra 2010. godine podignuta optužnica protiv Nikole Dimitrijevića, a 14. februara 2011. godine protiv Srđana Petrovića i optužnica protiv Dušana Kovačevića.

Zatim je 1. marta 2011. godine usledila i optužnica protiv Darka Šarića, Nebojše Jestrovića, Zorana Ćopića, Andrije Krlovice i Marinka Vučetića kojima je stavljeno na teret da su prljav novac koji je prethodno pribavljen neovlašcenim stavljanjem u promet narkotika ulagali u privatizaciju i kupovinu preduzeca i hotela na teritoriji Republike Srbije.

Šesta optužnica podignuta je 9. decembra 2011. godine.

Na njoj optužnici se nalaze pored Šarica, Bojan Stanojković, Boban Stojiljković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinc, Goran Vučković, Nebojša Spasić , Nemanja Krstajić i Goran Bogdanović.

Poslednja optužnica protiv pripadnika OKG podignuta je 21. februara 2014. protiv okrivljenog Marka Dabovića koji se tereti da je prao novac tako što je prljav novac OKG-a pribavljen neovlašcenim stavljanjem opojnih droga u promet ulagao u građevinska preduzeća na teritoriji Srbije.

Postupci protiv Nikole Dimitrijevića i Srdana Petrovića završeni su nagodbom sa tužilaštvom, pošto su priznali pranje para za Šarića. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice odlukom suda, obojica su pravosnazno osuđena na kazne zatvora u trajanju od po godinu dana.

Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovek za kontakte Šaricu je bio Radovan Štrbac, a preko koga je pljevaljski narko bos uskoro upoznao Mileta Jerkovića (svedok), Zorana Ćopića kao i glavne ljude “Metals banke” preko kojih je vršio poslovne transakcije.

Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posede. Vrednost ovih preduzeca procenjuje se na desetine miliona evra.

Šariću, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od cetiri godine, privremeno je oduzeta imovina višemilionske vrednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Tu su preduzeća , kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac,…

Pokretne stvari iinventar prodati su ranije kako im ne bi opala vrednost, a nepokretnostima upravlja Direkcija za oduzetu imovinu davanjem u zakup ili državnim organima na korišćenje.

Postupak pranja novca bio je složen. Osnivane su of-šor kompanije koje su prebacivale „prljav“ novac u Srbiju. Novac je uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, kao što su Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Protiv Štrpca se vodi pretkrivični postupak za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne zbog sumnje da je Šarićevoj grupi prenosio povreljive policijske informacije o pranjenju i prisluškivanju, koje je dobijao.

Osim njega postupak se vodi i protiv bivšeg šafa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića i kao i protiv Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana optuženog za šverc kokaina koji je u bekstvu. Krivičnom prijavom je obuhvaćen i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP Srbije Boris Gara koji se tereti samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *