Darko Šarić se prvi put pojavio pred sudom

Darko Šarić se prvi put pojavio pred sudom

24 marta 2014

saric_620x0Prvo pojavljivanje Darka Šarića pred javnošću u Specijalnom sudu u Beogradu gde se danas nastavlja suđenje njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine obeležilo je veliko medijsko interesovanje, kao i prisustvo Ssarićeve rodbine i prijatelja.

Pred početak suđenja Šarićeva nevenčana supruga Lana Popović odnela mu je u pritvorsku jedinicu koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda garderobu u kojoj bi trebalo da se pojavi u sudnici.

U sud su osim Popovićeve stigli i njegovi brojni prijatelji rodbina koji će suđenje pratiti iz sudnice, ali nije izvesno da li će biti mesta za sve.

Sudsku zgradu obezbeđuje standardan broj pripadnika Žandarmerije, a saobraćaj se u Ustaničkoj ulici, u kojoj se nalazi Specijalni sudu, odvija normalno.

U publici je i jedan od optuženih za pranje Ssarićevih para, Nebojša Jestrović, njegov blizak prijatelj iz detinjstva.

Novinarske ekipe suđenje prate iz medija centra, a hodnik sudske zgrade okupiran je brojnim fotoreporterima, snimateljima, advokatima optuzenih…

Šarić je pristao da se slika u sudnici.

Šarić se danas, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjašnjava o krivici – da li priznaje krivično delo ili ne, a biće upitan i da li je razumeo šta mu se stavlja na teret po čak šest spojenih optužnica u ovom postupku.

Izložiće i sudu svoje lične podatke, o porodičnom stanju, imovini koju poseduje, gde radi i koliko zarađuje…

Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da ako želi izloži obranu u slobodnom izlaganju, a potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i otuženih i suda.

Šarićev advokat Radoslav Baćević najavio je da će njegov klijent negirati krivicu i detaljno izložiti odbranu.

Osim Šarića sutra će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio je sudu jemstvo od 200.000 evra za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optuznica optuzeno ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuzenickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, posto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika. Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti iz optuzenja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao „nagrada“ za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela. U aprilu prošle godine u Speciajlnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Bosko Nedić, Darko Tosić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Doković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica. U drugom postupku Šariću se sudi za pranje „kokainskih“ para u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *